Naslovnica Globus Dok cijeli svijet vidi jedno, srbijanski tabloidi ostaju vjerni megafon Rusije na...

Dok cijeli svijet vidi jedno, srbijanski tabloidi ostaju vjerni megafon Rusije na Balkanu

Rusija je jučer priznala nezavisnost dvije samoproglašene republike koje su na ukrajinskom teritoriju – Luganska i Donjecka. Svijet je to prepoznao kao kršenje međunarodnog prava, piše Klix.
Separatistička područja s većinskim ruskim stanovništvom u istočnoj Ukrajini jučer su dobila priznanje Vladimira Putina. Time je službeno i počelo komadanje Ukrajine. Zapadne zemlje predvođenje Amerikom, Velikom Britanijom i Evropskom unijom osudile su takav potez i najavile oštre sankcije.
Svijet je prepoznao da je na sceni kršenje međunarodnog prava te da Ukrajini prijeti možda i veća opasnost u vidu ruske invazije.
Ipak, bez obzira na dominantan stav u svijetu, najglasniji megafon Rusije je na Balkanu. Srbijanski tabloidi potrudili su se da u potpunosti izvrnu slikus terena pa su čak optužili Ukrajince za napad na Rusiju.
Alo, Informer i Srpski Telegraf su na svojim naslovnicama poručili kako je Ukrajina krivac, kako je napala Rusiju, ali su Putina iskoristili za svoje maštanje o svojim balkanskim pretenzijama.
Čak je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao da će pritisak na Srbiju zbog dešavanja u Ukrajini biti sve veći. Zašto? Zato što Srbija vodi takvu politiku gdje ne želi da se zamjeri Zapadu, ali paralelno želi odlične odnose sa Rusijom. U situaciji kada će se tražiti sankcije za Rusiju za Srbiju će i biti veliki pritisak, ali ne treba zaboraviti da čak i ovu situaciju vlast u Srbiji koristi za predizborno bildanje biračkog tijela uoči izbora u aprilu.