Naslovnica Top vijesti Dok građani Kalesije stežu kaiš i žive na veresiju, njihovi vijećnici sebi...

Dok građani Kalesije stežu kaiš i žive na veresiju, njihovi vijećnici sebi povećavaju naknade i paušale

Dok građani tonu u siromaštvo, političari sebi povećavaju naknade. Takvu odluku donijeli su vijećnici Kalesije, opštine čiji ukupni budžet iznosi deset miliona maraka. Paušale i naknade sebi su povećali za gotovo duplo. Stanovnici su ogorčeni, ali njihov glas se nije čuo ni na brojnim protestima.
Dok većina građana steže kaiš zbog stalnog poskupljenja osnovnih životnih namirnica, a penzioneri kupuju hljeb i lijekove na veresiju, kalesijski vijećnici ne brinu za preživljavanje. Još prošle godine donijeli su odluku da im paušal umjesto 350, bude 650 KM, a dnevnice im se umjesto 50, isplaćuju u visini od 100 maraka i ne odustaju. Građani su već pet puta protestovali, ali političari u Općinskom vijeću za to ne mare.

Sadik Osmanović, organizator protesta

“Svi u komisijama, svi su u nadzornim odborima i članovi su kolegija, tako da otprilike izađu 1000, 1200 maraka mjesečno, a jadnik penzioner radio 40 godina, ustajao 40 godina na posao, da ima 360 maraka.”

Protiv ovakve odluke bila su samo tri vijećnika, a jedan od njh ističe da će nastaviti tražiti ukidanje, iako je inicijativa do sada uvijek odbijena.

Mujo Mujkić, vijećnik Općinskog vijeća Kalesija

“Vjerujte da je to jedna sramotna odluka, za koju ne znam da li postoji ijedan razlog da se u ovom vremenu opravda. Pored te sramote je postalo još i licemjerno da se na neki način ismijavaju našem aktueliziranju stalno te inicijative da se vrati ta odluka na prethodno stanje.”

A tokom donošenja pravdali su je činjenicom da su kalesijski vijećnici među onim sa najnižim paušalima. Međutim, iako smo kontaktirali više njih, niko nije želio pred kamerom pojasniti. Čak ni predsjedavajući vijeća Mensur Hukić, koji nam je u telefonskom razgovoru kazao da vijećnici odlučuju za šta će podići ruku, očigledno zaboravljajući da je i njegova ruka bila među njima tokom glasanja. Načelnik kaže da je od početka bio protiv i uz građane.

Sead Džafić, načelnik Općine Kalesija

“Dugo sam s njima razgovarao, ubjeđivao ih da u ovom vremenu epidemije i situacije ekonomske u BiH, pogotovo u lokalnoj zajednici općini Kalesija da nije dobro da povećaju paušal. Nisu me poslušali, donijeli su takvu odluku.”

Samo za ove paušale i dnevnice iz budžeta se isplaćuje oko pola miliona KM.

Sead Džafić, načelnik Općine Kalesija

“Prioritet su lični dohoci, za zaposlenike, vijećnike. Naravno da ćemo osjetiti kroz neke projekte to povećanje. Meni je jako žao što je do toga došlo.”

Vijećnicima očigledno nije žao. Osmanović ističe da je zakletva da će raditi u ime naroda koji im je dao povjerenje postala apsurd. Dok građani pune budžet i razmišljaju hoće li moći porodice prehraniti, političari istim budžetom raspolažu kako žele.