Naslovnica Top vijesti Dom zdravlja od danas bogatiji za savremeni rendgen uređaj

Dom zdravlja od danas bogatiji za savremeni rendgen uređaj

U JU „Dom zdravlja“ Visoko u petak 27.augusta 2021.godine je upriličena prezentacija novog rendgen uređaja, Shimadzu RADspeed Pro DR, a stanovnici Visokog su za Dan Grada Visoko u jednoj od najznačajnijih ustanova dobili još jedan jako bitan uređaj koji će podići kvalitet rada i usluge Doma zdravlja.

– Prvi put Dom zdravlja ima jedan digitalni RTG uređaj, a ovo nam omogućuje prikaz i pohranjivanje digitalne RTG slike. Nabavka ovog uređaja ima višestruke benefite, kako za pacijente, tako i za samo osoblje ustanove. Posebno bih se zahvalio gradonačelniku Mirzi Ganiću i Gradskom vijeću koji su jednoglasno podržali odluku da se kupi jedan ovakav uređaj, te UNDP-u preko kojeg je išao kompletan proces nabavke. – kazao je direktor Doma zdravlja, dr. Zlatko Handžić.

Ovo je samo nastavak promjena u visočkom Domu zdravlja, koji se nalazio u katastrofalnoj situaciji, koja je iz dana u dan sve bolja, zahvaljujući i visočkim privrednicima koji su u najtežim trenucima ove godine na raspolaganje stavili svoja finansijska sredstva kojima su nabavljene značajne količine opreme.

– Drago mi je da u povodu obilježavanja Dana grada imamo priliku našim građanima pokloniti jedan ovakav uređaj, u svrhu dobrog i kvalitetnog liječenja naših sugrađana. Ovo je još jedan vrijedan projekat, ali ono što je i vrednije jeste da smo shvatili problematiku u Domu zdravlja i da smo krenuli u rješavanje tih problema. Ovaj projekat je realizovan uz pomoć UNDP-a, s kojim smo i dalje u kontaktu, jer smo pokrenuli aktivnosti nabavke i dodatne opreme neophodne za uspješno dijagnosticiranje. Za Dan Grada mi je zadovoljstvo najaviti i nove aktivnosti vezane za ovu ustanovu, a u pitanju je nabavka nove opreme, izgradnja i rekonstrukcija zgrade, a ono što smo upravo dogovorili jeste da će naši privrednici ponovo priskočiti u pomoć, pa će specijalizaciju 5-6 naših doktora finansirati upravo naši privrednici, a to je izuzetno važna stvar za ustanovu i naš grad, s obzirom na činjenicu da prethodnih godina nismo imali osoblja koje je bilo na specijalizaciji. – kazao je u obraćanju gradonačelnik Mirza Ganić.

Na kraju je gradonačelnik pozvao i građane Visokog na odgovornost, s obzirom da se situacija s korona virusom ponovo komplikuje.

– Pozivam naše građane da se vakcinišu i da napravimo taj korak koji je do nas. Vakcina imamo dovoljno, a i naši medicinari su na raspolaganju. – poručio je gradonačelnik.