Naslovnica Top vijesti DR. DRLJEVIĆ O EPIDEMIJI MORBILA: OVO JE CIVILIZACIJSKA SRAMOTA!

DR. DRLJEVIĆ O EPIDEMIJI MORBILA: OVO JE CIVILIZACIJSKA SRAMOTA!

Ovogodišnji izbijanje morbila u Kantonu Sarajevo i drugim dijelovima Bosne i Hercegovine izazvalo je zabrinutost i istaklo ozbiljne nedostatke u kampanjama vakcinacije. Sa 3.315 oboljelih od morbila samo u Kantonu Sarajevo od početka godine, infektolog dr. Ednan Drljević upozorava da je ovo ne samo zdravstvena, već i civilizacijska sramota.

Morbili, ili male boginje, smatrane su bolešću koja je trebala biti iskorijenjena zahvaljujući vakcinaciji, ali nedovoljna stopa vakcinacije dovela je do njihovog povratka. Dr. Drljević ističe za N1 da je imunizacija jedno od najvećih dostignuća medicine u 20. stoljeću te da je smanjenje broja vakcinisanih osoba doveo do ozbiljnih posljedica.

Jedan od ključnih faktora za smanjenje stope vakcinacije su nesavjesni roditelji koji ne vakcinišu svoju djecu. Dr. Drljević naglašava da su za to također odgovorni i pojedinci iz zdravstvenog sektora koji ne slijede pravila struke te se bave dezinformacijama i antikampanjom protiv vakcinacije.

Naglašava se da je vakcina protiv morbila izuzetno efikasna i sigurna, te da je antikampanja temeljena na zastarjelim i neznanstvenim tvrdnjama.

Dr. Drljević ističe potrebu za strožim mjerama protiv roditelja koji odbijaju vakcinaciju za svoju djecu, uključujući veće kazne i ograničavanje pristupa javnim institucijama.

Dok se epidemija morbila nastavlja širiti, poruka je jasna: vakcinacija je ključna za zaštitu pojedinaca i zajednice od ozbiljnih bolesti poput morbila. Odgovornost je na svima – roditeljima, zdravstvenim radnicima i vlastima – da se aktivno uključe u promociju vakcinacije i poduzmu mjere kako bi se zaustavilo širenje bolesti i zaštitilo zdravlje građana.