Naslovnica BiH Dragan Lukač se danas izjasnio na sudu: Nisam kriv

Dragan Lukač se danas izjasnio na sudu: Nisam kriv

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske izjasnio se jutros u banjalučkom Osnovnom sudu da nije kriv za ugrožavanje sigurnosti Draška Stanivukovića, bivšeg narodnog poslanika RS i aktuelnog gradonačelnika Banjaluke.
Podsjetimo banjalučko Okružno tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača zbog fizičkog napada na gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića.

Prema optužnici Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci tereti Lukača da je počinio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti i nanošenje tjelesnih povreda.

U optužnici se navodi da su pribavljeni dokazi koji ukazuju „na osnove sumnje da je Lukač izvršio krivično djelo ugrožavanja sigurnosti“, kao i da je Lukač negirao da je udario Stanivukovića, bivšeg poslanika Narodne skupštine RS, i nanio mu tjelesnu povredu.

„Međutim, ovakva odbrana osumnjičenog je u suprotnosti sa dokazima“, stoji u optužnici.

Optužnica je podignuta 26. marta i prosleđena Osnovnom sudu u Banjaluci na potvrđivanje.

Lukač je udario Stanivukovića na sjednici Narodne skupštine RS 23. decembra 2019. godine, na kojoj se raspravljalo o Programu reformi BiH, odnosno daljoj saradnji BiH i NATO.

Stanivuković je tada u parlament donio zastavice NATO, koje je dijelio poslanicima skupštinske većine

Lukač je tada rekao Stanivukoviću da on nema prava da govori o NATO i da je bio „previše mali za vrijeme bombardovanja“.

Pozvao je Stanivukovića da mu priđe ako smije, priprijetivši mu da će „završiti kao i zastavice“. Kada mu je Stanivuković prišao, Lukač je prvo bacio papiriće na njega, a zatim ga je udario i rekao „udario te, idi sjedi tamo majmune“.

Lukač je kasnije izjavio da je Stanivukovića udario u samoodbrani.

„Odgurnuo sam ga od sebe i onemogućio da napravi bilo kakav potez koji bi mogao da me ugrozi“, rekao je Lukač.