Naslovnica Globus Drastičan rast krajnje desnice u EU parlamentu, veliki pad liberala i zelenih:...

Drastičan rast krajnje desnice u EU parlamentu, veliki pad liberala i zelenih: U Njemačkoj potpuni trijumf AfD-a!

Umjereni rast desnog centra, veliki rast krajnje desnice i veliki pad liberala i zelenih glavna su obilježja europskih izbora, pokazuje procjena budućeg sastava Europskog parlamenta na temelju izlaznih anketa.

Prema procjeni na temelju izlaznih anketa iz 11 i predizbornim anketama iz 16 država članica, Europska pučka stranka (EPP), koja okuplja stranke desnog centra, imat će 181 zastupnika, pet više nego u prethodnom sazivu.

Drugi po snazi ostaje progresivni savez socijalista i demokrata (S&D) sa 135 zastupnika, četiri manje u odnosu na prethodni saziv. Liberali (Renew) pali su za čak 20 mandata i trebali bi imati 82 umjesto 102 koliko su dosad imali.

Pad zelenih

Te tri grupacije, koje se smatraju glavnim proeuropskim snagama, zajedno su osvojile 398 mandata, a u prethodnom su sazivu imale 417 zastupnika. Dosadašnji saziv je imao 705 zastupnika, a novi će imati 720.

Zeleni su doživjeli veliki pad i prema procjenama osvojili su 53 mandata, 18 manje nego u ranijem sazivu, u kojem su imali 71 zastupnika. Zeleni se također smatraju izrazito proeuropskim strankama, ali su više puta glasali suprotno većini triju prvih stranaka, koje su im stoga prigovarale da su nepouzdani partneri.

Desnica i ljevica

Zastupnički klub krajnje desnice Identitet i demokracija (ID) trebao bi imati 62 zastupnika, 13 više nego u prethodnom sazivu. No, uspjeh krajnje desnice još je veći ako se pridoda rezultat Alternative za Njemačku (AfD), koja je nedavno izbačena iz ID-a i na izborima je osvojila 16 mandata.

Skupina Ljevica, na krajnje lijevom spektru, osvaja 34 mjesta, tri manje nego ranije. Nezavisnih zastupnika, koji ne pripadaju nijednoj političkoj skupini, je 51, što je 11 manje nego u prethodnom sazivu.

Nove stranke, koje dosad nisu bile ni u jednoj političkoj skupini, osvojile su prema procjenama 51 zastupničko mjesto.

Trijumf krajnje desnice u Njemačkoj

Stranke vladajuće koalicije u Njemačkoj, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), Zeleni i Liberalno demokratska stranka (FDP) gubitnici su izbora za Europski parlament danas u Njemačkoj, a krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD) postala je druga stranka po broju glasova, a na istoku Njemačke najjača politička snaga.

– Uspjeh AfD-a je povijesni događaj. Na istoku Njemačke smo najjača snaga. Snažniji vjetar u leđa si ne možemo poželjeti – rekao je dopredsjednik AfD-a Timo Chrupalla večeras nakon objavljivanja nepotpunih rezultata izbora za Europski parlament.

Macron nakon teškog poraza na EU izborima iznenada raspustio parlament

Francuski predsjednik Emmanuel Macron raspustio je Nacionalnu skupštinu i raspisao prijevremene izbore nakon što je njegova koalicija završila na drugom mjestu, daleko iza krajnje desnice, na evropskim izborima u nedjelju.

Prvi krug izbora za Skupštinu održaće se 30. juna, a drugi krug 7. jula, najavio je Macron u iznenadnom obraćanju naciji. Ishod izbora za EU, priznao je, “nije dobar rezultat za stranke koje brane Evropu”.

Krajnja desnica koju predvodi Marine Le Pen dobila je daleko najviše glasova (31,5%) u Francuskoj. Stranka Le Pen osvaja oko 32 posto glasova, deset više nego na prethodnim europskim izborima 2019. i 17 posto više od Macronove stranke, pokazuju izlazne ankete.