Naslovnica BiH DRŽAVNI POSLANIK Arnaut svjedoči pred Komitetom za vanjske poslove Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva

DRŽAVNI POSLANIK Arnaut svjedoči pred Komitetom za vanjske poslove Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva

Saslušanje počinje u 15.30 sati po bh. vremenu. Na saslušanju će također svjedočiti Baronesa Arminka Helić, članica Doma lordova britanskog parlamenta, te Majda Ruge, viša saradnica Evropskog vijeća za vanjske poslove u Berlinu

Poslanik u Predstavničkom domu državnog Parlamenta i član Predsjedništva Naše stranke Damir Arnaut svjedočit će danas pred Komitetom za vanjske poslove Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva o temi “Situacija u Bosni i Hercegovini i odgovor Ministarstva za vanjske poslove, države Commonwealtha i razvojne poslove (Foreign Office)”.
Saslušanje počinje u 15.30 sati po bh. vremenu. Na saslušanju će također svjedočiti Baronesa Arminka Helić, članica Doma lordova britanskog parlamenta, te Majda Ruge, viša saradnica Evropskog vijeća za vanjske poslove u Berlinu.

Arnaut će odgovarati na brojna pitanja članova ovog komiteta, a očekuje se da oni svoja pitanja posebno usmjere na teme koje se tiču sigurnosne situacije u BiH, borbe protiv korupcije, uključujući sankcije protiv korumpiranih osoba i kompanija, negativnog uticaja nedemokratskih režima na procese u Bosni i Hercegovini, poteza koje Zapad treba preduzeti s ciljem očuvanja mira i stabilnosti, pokušaja reformi izbornog zakona, Berlinskog procesa, uloge OHR-a te sličnih pitanja.

– Raduje me ovako visok interes Velike Britanije za stanje u Bosni i Hercegovini, kao i činjenica da zvaničnici te zemlje prepoznaju konkretne poteze na polju borbe protiv korupcije, te međuetničke i međuentitetske saradnje po pitanju vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa i ispunjavanja 14 prioriteta. Trebaju nam snažni i čvrsto opredijeljeni saveznici za mirnu i prosperitetnu BiH, članicu Evropske unije i NATO saveza. Velika Britanija je jedan od predvodnika tih procesa i današnje svjedočenje treba gledati kao još jedan dokaz tome i uzeti ga kao dodatni razlog za smanjenje straha od destabilizirajućih i ratnohuškačkih poruka. Takva politika nema podršku Zapada, ali je još uvijek ne treba potcjenjivati – rekao je Arnaut.
Ovo svjedočenje dolazi u periodu jačanja britanskog angažmana u Bosni i Hercegovini, te u svjetlu pokušaja destabilizacije državnih institucija od domaćih aktera, u čemu oni imaju podršku autokratskih režima, saopćeno je iz Naše stranke.