Naslovnica Top vijesti Dva dječaka progutala po 10 feninga u roku od dva sata

Dva dječaka progutala po 10 feninga u roku od dva sata

U Bolnicu “Srbija” u Istočnom Sarajevu u roku od dva sata primljena su dva dječaka uzrasta od 16 mjeseci i pet godina koja su progutala novčiće, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

Načelnik Odjeljenja za otorinolaringologiju i cervikofacijalnu hirurgiju bolnice “Srbija” Đorđe Pejić upozorio je da su ovakve situacije potencijalno opasne i da roditelji trebaju paziti čime se djeca igraju.

Šesnaestomjesečnom dječaku je u četvrtak, 30. maja, hirurškim putem iz jednjaka uklonjen novčić od 10 feninga.

Pejić je objasnio da je dječak u igri sa stola uzeo kovanicu i progutao je, nakon čega je povraćao nekoliko puta. Srećom, nije dolazilo do gušenja, niti je dječak gubio svijest ili imao problema sa disanjem. Roditelji su se na vrijeme javili u bolnicu, gdje je utvrđeno prisustvo stranog tijela u jednjaku.

Nedugo nakon ovog incidenta, u urgentni blok bolnice stiglo je petogodišnje dijete sa sumnjom da ima strano tijelo u jednjaku. Roditelji su rekli da je dječak odmah nakon večere progutao kovanicu, ali nije imao nikakve tegobe. Nakon dijagnostičke obrade, iz jednjaka mu je uklonjena kovanica od 10 feninga.

Pejić je naglasio da djeca u ovim slučajevima nisu bila direktno životno ugrožena, ali da su ovakve situacije veoma opasne.

“U posljednje vrijeme primjećujemo sve veći broj djece koja dolaze sa stranim tijelima u nosu. Nakon ova dva identična slučaja sa kovanicama u jednjaku, imamo potrebu i obavezu da upozorimo roditelje da ovakve situacije mogu biti opasne po život”, rekao je Pejić.

Roditeljima se skreće pažnja da djecu ne gube iz vida tokom igre i da vode računa o tome čime se djeca igraju. Sklanjanje sitnih predmeta kao što su kuglice nakita, kovanice, sitni dijelovi igračaka ili sitne igračke je ključna preventivna mjera.

Pejić savjetuje da se djeci ne daju bombone, kikiriki, bademi i slične sitne namirnice, te da se trešnje i drugo koštunjavo voće prethodno očiste od košpica. Također, djeci ne treba dozvoliti da se igraju pasuljem, graškom i drugim mahunarkama, kao ni da pričaju punih usta, igraju se ili trče sa zalogajem u ustima.

“Djecu ne treba zasmijavati dok se hrane jer sve ove situacije mogu dovesti do ozbiljnih posljedica”, zaključio je Pejić.