Naslovnica Top vijesti E-PORTAL KS U ZAVRŠNOJ FAZI: ŠTO DONOSI GRAĐANIMA SARAJEVA?

E-PORTAL KS U ZAVRŠNOJ FAZI: ŠTO DONOSI GRAĐANIMA SARAJEVA?

Vlada Kantona Sarajevo je, na prijedlog posebnog Radnog tijela, odabrala četiri servisa koji će ući u testnu fazu u septembru 2024. godine.

Cilj je puštanje u rad kantonalnog E-portala, centralnog mjesta za pružanje usluga građanima putem digitalnih tehnologija.

Nakon usvajanja Nacrta zakona o elektronskom upravljanju u Kantonu Sarajevo, koji je preduslov za pokretanje E-portala, napravljen je značajan korak ka digitalnoj transformaciji Kantona Sarajevo.

Odabrani servisi uključuju digitalizaciju postupaka izdavanja potvrda o redovnom školovanju (osnovno, srednje i univerzitetsko obrazovanje) koje su potrebne za ostvarivanje niza prava, poput zdravstvenog osiguranja. Također, digitaliziraju se postupci apliciranja za učeničke i studentske stipendije, izdavanja potvrda o prebivalištu (CIPS) za upravne postupke, kao i izdavanja izvoda iz Registra udruženja u Kantonu Sarajevo.

Ovim se omogućava da službenici pribavljaju potrebne potvrde o školovanju i prebivalištu službenim putem, bez potrebe da građani lično odlaze na šaltere institucija. Tako se građanima olakšava prikupljanje podataka, omogućujući međusobno uvezivanje i razmjenu podataka među organima elektronskim putem.

Postupak apliciranja za stipendije omogućit će da se zahtjevi i dokumentacija dostavljaju elektronski, pri čemu dio dokumentacije pribavlja sam postupajući organ. Udruženjima registrovanim u Kantonu Sarajevo bit će olakšano ishodovanje izvoda iz registra, koji će moći podnijeti i primiti elektronskim putem.

Ministarstvo pravde i uprave KS koordinira sve aktivnosti vezane za digitalizaciju javne uprave, uključujući uspostavu i puštanje u rad E-portala.

Aktivno se radi i na pribavljanju elektronskih potpisa za sve kantonalne organe uprave i institucije, čime će se omogućiti bespapirno poslovanje unutar kantonalnih institucija, nakon što su elektronske potpise već dobili ministri u Vladi.