Naslovnica Globus Edi Rama: Srednjovjekovna histerija protiv Gorana Bregovića

Edi Rama: Srednjovjekovna histerija protiv Gorana Bregovića

Albanska policija uhapsila je dvoje ljudi zbog bacanja suzavca za vrijeme koncerta muzičara Gorana Bregovića koga mnogi u toj zemlji kritikuju da nije osudio rat na Kosovu 1998-1999.
U saopštenju policije se navodi da je 21-godišnji Redon Leka uhapšen zbog bacanja kanistera sa suzavcem dok je Bregović nastupao na Festivalu piva u Korči.

Drugi čovjek je uhapšen kada je pokušao da spriječi policiju da odvede Leku.

Bregović nije prestao da pjeva, ali je suzavac izazvao paniku među nekim gledaocima.

Bregovićevo prisustvo izazvalo je nacionalnu raspravu, a neki su ga osudili što nije istupio protiv srpskih zločina počinjenim nad Albancima u susjednom Kosovu. Drugi su rekli da umjetnici ne treba da se uključuju u politiku.

Albanski premijer Edi Rama osudio je kritiku Bregovića kao “srednjovjekovnu histeriju” prema “jednom od najizuzetnijih muzičara na Balkanu”.

Edi Rama je rekao da pjevač nije ništa rekao protiv Albanaca i da nikad nije podržavao srbijanski režim za vrijeme rata.

“To je fašistička histerija, sramna za albansko evropsko građanstvo, za našu historiju i tradiciju”, napisao je Edi Rama na svom Facebook nalogu.

Bregović je posjetio Albaniju 2006. i održao koncert, i od Rame, koji je tada bio gradonačelnik, dobio simbolični ključ. Njegovo prisustvo tada nije izazvalo incidente.