Naslovnica Globus Elon Musk zaprijetio Appleu: ‘Svima ću zabraniti iPhone’

Elon Musk zaprijetio Appleu: ‘Svima ću zabraniti iPhone’

Elon Musk prijeti zabranom svojim zaposlenicima da donose Apple uređaje na svoja radna mjesta nakon što je CEO Apple-a Tim Cook najavio partnerstvo u ponedjeljak kako bi integrirao tehnologiju umjetne inteligencije OpenAI u svoje operativne sisteme.

U ponedjeljak navečer, Musk je napisao na svojoj društvenoj platformi X da dodavanje OpenAI tehnologije u Apple-ove sisteme “predstavlja neprihvatljivo kršenje sigurnosti.”

Dodao je da će posjetitelji njegovih poslovnih prostora, koji uključuju i SpaceX, “morati ostaviti svoje Apple uređaje na vratima, gdje će biti pohranjeni u Faradayevu kavez.”

Muskova prijetnja zabranom Apple uređaja na njegovim radnim mjestima, na kojima radi više od 100.000 radnika samo u Tesla-i, SpaceX-u i X-u, dolazi usred pravne bitke između izvršnog direktora Tesla-e i OpenAI-a. U martu je Musk tužio OpenAI i njenog izvršnog direktora, Sama Altmana, tvrdeći da je tvrtka za umjetnu inteligenciju prekršila svoju izvornu misiju stavljajući profit iznad koristi za čovječanstvo.

Apple-ova najava o partnerstvu s OpenAI-om naglasila je da će osobni podaci korisnika ostati privatni, čak i dok proizvođač iPhone-a integrira AI u operativne sisteme uključujući iOS 18 i macOS Sequoia. Tehnološki div je rekao da neće prikupljati podatke o korisnicima niti pretraživati njihove lične podatke pohranjene na njihovim uređajima kada koriste AI sistem.

Ipak, Musk je izrazio sumnju da će osobni podaci korisnika Apple-a ostati privatni.

“Potpuno je apsurdno da Apple nije dovoljno pametan da napravi svoj vlastiti AI, a ipak je nekako sposoban osigurati da OpenAI štiti vašu sigurnost i privatnost!” napisao je Musk na X-u. “Apple nema pojma što se zapravo događa kada predaju vaše podatke OpenAI-u. Prodaju vas rijeci.”

Apple nije odmah odgovorio na zahtjev CBS-a za komentarom.

Musk je pomogao osnovati OpenAI 2015. godine, ali se povukao s njenog odbora 2018. godine. Istovremeno, radi na izgradnji konkurentske AI kompanije, xAI, koja je regrutirala istraživače iz OpenAI-a i drugih vodećih tehnoloških firmi s misijom “maksimalno koristiti sve čovječanstvu.”