EPIDEMIJA SE ŠIRI: Raste broj zaražene djece u jednom kantonu

Marketing

“Želim da istaknem značaj podizanja svijesti kod javnosti, prije svega roditelja, o važnosti imunizacije i prevencije oboljenja koja mogu i trebaju da budu spriječena redovnom vakcinacijom”, kaže Salčinović

Broj oboljelih od morbila ukazuje na tendenciju rasta morbiditeta epidemije pa apelujemo na roditelje da svoju nevakcinisanu djecu dovode na vakcinaciju, kazala je u izjavi za Fenu ministrica zdravstva Zeničko-dobojskog kantona dr. Aida Salčinović.

Ona napominje kako je zdravstveni sistem u tom kantonu, još u decembru prošle godine i u vrijeme epidemije morbila u Tuzlanskom kantonu, poduzeo sve potrebne korake iz svoje nadležnosti kako bi se spriječila pojava epidemije i u ZDK-u ili barem ublažile njene posljedice.

– Ministarstvo zdravstva zbog pogoršane epidemiološke situacije, u saradnji sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica te svim domovima zdravlja i bolnicama, poduzima pojačane aktivnosti u cilju efikasnog otkrivanja, praćenja i izolacije potencijalnih žarišta morbila, pomno prateći iz dana u dan razvoj situacije na terenu.

Želim da istaknem značaj podizanja svijesti kod javnosti, prije svega roditelja, o važnosti imunizacije i prevencije oboljenja koja mogu i trebaju da budu spriječena redovnom vakcinacijom.

Ključ uspjeha u postizanju zadovoljavajućeg obuhvata, a to je obuhvat od 95 posto, jeste u povjerenju prema zdravstvenim radnicima i zdravstvenom sistemu, dostupnosti dobre zdravstvene usluge te, u tom smislu, posebno cijenim kolege ljekare koji provode proces imunizacije – kazala je ministrica Salčinović.

Ministarstvo zdravstva će, dodala je, uvijek biti podrška medicinskim radnicima u aktivnostima koje se odnose na imunizaciju, koja je i ključna u zaštiti zdravlja djece.

– Apelujem, prvenstveno na roditelje da se, zbog naše djece i mogućnosti da izgradimo zdravo društvo za njih, aktivno uključe i dovedu nevakcinisanu djecu na vakcinaciju. Pomozite nam da svedemo na minimum izbijanje ozbiljnih bolesti kod djece, koje se godinama sprječavaju upravo vakcinacijom – poručila je ministrica.

Kantonalni epidemiolog i načelnik Službe za epidemiologiju i higijenu INZ-a dr. Alis Kozica ističe kako su, još krajem aprila, prema Federalnom zavodu za javno zdravstvo uputili prijavu epidemije na području gradova Zenica i Visoko te općine Kakanj, ali i da su, nakon naglog skoka zarženih, prije tri sedmice prijavu epidemije uputili i za cijelo područje ZDK-a.

– Na području našeg kantona, od januara ove godine, imali smo 506 evidentiranih zaraza, od čega je 239 bilo u Zenici, 115 u Kaknju te po oko 60 u Visokom i Zavidovićima.

Prije tri sedmice imali smo nagli skok od 150 zaraženih u toku jedne sedmice, nakon čega smo uputili prijavu epidemije za cijeli ZDK Zavodu za javno zdravstvo FBiH, kojem i inače dostavljamo dnevne, sedmične i mjesečne izvještaje o kretanju zaraze.

Federalni zavod za javno zdravstvo, na osnovu podataka koji im se dostavljaju sa terena, daje mišljenje o proglašenju epidemije, a epidemiju proglašava Ministarstvo zdravstva FBiH. Do sada još nismo dobili obavijest da je epidemija i proglašena niti za područje ove tri lokalne zajednice niti za cijeli ZDK, ali, vjerovatno, oni još analiziraju podatke s obzirom da je i u još nekim kantonima povećan broj ovih zaraza – kaže Kozica.

Međutim, dodao je, bila proglašena epidemija ili ne, zdravstveni radnici moraju raditi i djelovati na terenu i na osnovu zaključaka sa sastanka, održanog 24. aprila u Ministarstvu zdravstva ZDK.

Na to su sastanku, ističe, bili svi direktori ili predstavnici domova zdravlja u tom kantonu, zatim epidemiolozi, predstavnici Kantonalne bolnice Zenica i Opće bolnice Tešanj te i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK.

Svi domovi zdravlja i higijensko-epidemiološke službe, dodao je, još početkom godine dobili su obavezu formiranja vakcinalnih punktova, koji će stalno biti dostupni građanima te na kojima se i bez najave može obaviti vakcinacija djece. S obzirom da je manji broj pedijatara, vakcinaciju mogu obavljati i obučeni doktori medicine.

– Procjene su da na području ZDK-a, trenutno, ima nevakcinisano još oko 2.330 djece. Prema informacijama koje imamo za područje Kantona Sarajevo, u tom kantonu je nevakcinisano oko 15.000 djece pa smo u tom pogledu u znatno povoljnijem položaju.

Mi smo, u jednom periodu, kada smo počeli s procesom pojačane vakcinacije, imali jako dobre rezultate. Tako smo u Zenici, od 2.200 nevakcinisane djece, vakcinisali oko 1.100, odnosno polovicu. Mali obuhvat vakcinacije, osim u Zenici, imamo i u Kaknju, Visokom i Žepču – kazao je Kozica.

Zbog većeg broja romske populacije, koja nije u zdravstvenom sistemu, dodaje, povećan je broj zaraza u Zavidovićima, a iz istog je razloga povećan broj zaraženih i u Kaknju. Zato se, dodaje, treba naći način da se roditelji te djece privole da svoju djecu dovedu na vakcinaciju.

S obzirom da je okončana školska godina u školama tog kantona, smatra Kozica, vjerovatno će doći do smanjenja broja zaražene djece, ali, upozorava, treba pratiti situaciju u ruralnim područjima, gdje će tokom raspusta biti povećano druženje djece u tim sredinama.