Marketing

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je u srijedu sve zemlje u regionu da stanu uz Liban protiv izraelskog plana invazije, javlja Anadolu.

U obraćanju poslaničkoj grupi svoje Partije pravde i razvoja (AK) u glavnom gradu Ankari, Erdogan je rekao da je “Izrael, koji je razrušio Gazu, sada bacio oko na Liban”.

“Vidimo da zapadne sile iza zavjese podržavaju Izrael. Turska je uz bratski libanski narod i uz državu Liban. Pozivamo i druge zemlje regije da budu uz Liban”, kazao je Erdogan.

Dotakao se i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i njegovih planova.

“Netanyahuovi planovi da rat proširi na regiju otvaraju vrata velikoj katastrofi. Krvavim planovima se prvo trebaju suprotstaviti islamski svijet i Bliski istok. Jadno je i užasavajuće da zemlje koje govore o pravdi i ljudskim pravima budu zarobljenici duševnog bolesnika kakav je Netanyahu”, istakao je Erdogan.

Izrael, koji krši rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, suočio se s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Gazu od 7. oktobra prošle godine.

Skoro 37.700 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, većinom žena i djece, a više od 86.200 je ranjeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Više od osam mjeseci nakon početka izraelskog rata, veliki dijelovi Gaze su u ruševinama usred blokade hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, čijom je najnovijom presudom naloženo da odmah obustavi svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja.