Naslovnica Top vijesti Fahrudin Solak i Fikret Hodžić zatražili odgodu izvršenja kazne

Fahrudin Solak i Fikret Hodžić zatražili odgodu izvršenja kazne

Fahrudin Solak, suspendirani direktor FUCZ -a, koji je pravosnažno osuđen u aferi “Respiratori” na šest godina zatvora i Fikret Hodžić, direktor “Srebrene maline”, koji su osuđeni u aferi “Respiratori”, na šest, odnosno pet godina zatvora tražili su odgodu izvršenja kazne u KPZ u Vojkovićima.

Ova informacija potvrđena je za portal “Avaza” iz Suda BiH.

– Molbu za odgodu izvršenja kazne zatvora podnijeli su Sudu osuđeni Fahrudin Solak i Fikret Hodžić, dok osuđeni Fadil Novalić, za sada, nije podnio molbu za odgodu izvršenja kazne zatvora – kažu za “Avaz” iz Suda.

Presudom Suda BiH u predmetu “Respiratori” Fadil Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Fahrudin Solak na šest godina i direktor “Srebrne maline” Fikret Hodžić na pet godina.

Njih trojica, prema presudi, zajedno su zloupotrijebili javni sistem nabavke prilikom čega je utrošeno 10,5 miliona KM. Novalić je kriv s obzirom na položaj premijera FBiH koji je imao, Solak zbog pozicije direktora FUCZ-a, koja je u tom trenutku bila jedna od najvažnijih instanci za pandemijske nabavke, a Hodžić kao direktor firme “Srebrena malina” koja je učestvovala u nabavci respiratora.