Naslovnica Biznis Ferrero / Omiljena čokolada povlači se iz prodaje. Zatvara se tvornica zbog...

Ferrero / Omiljena čokolada povlači se iz prodaje. Zatvara se tvornica zbog salmonele

Tvornica čokolade Kinder u Belgiji, koja je u vlasništvu Ferrera, mora se zatvoriti nakon što je povezana s desecima slučajeva salmonele.

Belgijsko tijelo za sigurnost hrane AFSCA također je naredilo povlačenje svih Kinder proizvoda proizvedenih u tvornici u belgijskom Arlonu.

Slučajevi sumnje na salmonelu povezani s Kinder čokoladom prijavljeni su u zemljama uključujući Hrvatsku, SAD, Veliku Britaniju, Njemačku, Francusku i Belgiju. Ferrero se ispričao i priznao propuste.

Ferrero je povukao dio proizvoda i iz Hrvatske
Podsjetimo, kako su rekli iz Ferrera, “odabrani Kinder proizvodi, proizvedeni u Belgiji, dobrovoljno se povlače iz prodaje u Republici Hrvatskoj. Ferrero sarađuje s nadležnim tijelima za sigurnost hrane zbog moguće povezanosti s pojedinim prijavljenim slučajevima salmonele van teritorija Republike Hrvatske.

Ferrero je kao mjeru opreza odlučio sam dobrovoljno povući iz prodaje u Republici Hrvatskoj proizvode Kinder Schoko-Bons, Kinder Surprise Maxi i Kinder Happy Moments,” navodi se u saopćenju.

Istraga je u toku
Belgijsko tijelo za sigurnost hrane AFSCA saopćilo je da je tvornici naređeno da se zatvori nakon što Ferrero nije mogao dati potpune informacije za svoju istragu.

AFSCA je saopćila da je istraga u toku i da će tvornici biti dopušteno ponovno otvaranje samo ako Ferrero može pružiti potrebne garancije da je u skladu s propisima o sigurnosti hrane.

Kako je portal Radiosarajevo.ba već pisao, Ferrero je kao mjeru opreza odlučio sam dobrovoljno povući iz prodaje u Bosni i Hercegovini proizvodi Kindera sa sljedećim lot brojevima proizvedene u Belgiji.

Koji su to proizvodi saznajte na linku OVDJE.

Primjetili smo da su njihovi pojedini proizvodi iz linije Kinder u našim tržnim centrima na akcijama – jeftiniji od 10 do 20 posto.