Naslovnica Top vijesti FUP uhapsio osobu iz Hadžića zbog iznude novca

FUP uhapsio osobu iz Hadžića zbog iznude novca

Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) danas su, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, proveli operativnu akciju kodnog naziva „Jaguar“. Uhapšena je jedna osoba koja se sumnjiče za krivična djela izazivanje opće opasnosti, teška tjelesna ozljeda i iznuda, a u vezi sa udruživanjem radi činjenja krivičnih djela.

Na osnovu naredbe Općinskog suda u Mostaru, uhapšena je osoba DŽ.O. (1992.) iz Hadžića. Izvršen je pretres pokretne i nepokretne imonvine koju je osumnjičeni koristio, tom prilikom je pronađen mobitel, SIM kartice i odjeća u kojoj su izvršena krivična djela, te drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem navedenih krivičnih djela.

Uhašena osoba se sumnjiči da je kao dio grupe, određeni vremenski period vršilo pritisak na oštećenu osobu iz Mostara kako bi iznudilo novac. U vršenju navedenog pritiska, na kuću oštećene osobe bačena je eksplozivna naprava koja nije eksplodirala, te su mu nanijete teže tjelesne ozljede.

On će biti kriminalistički obrađeno u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predato u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Tokom akcije, podršku Federalnoj upravi policije su pružili Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, navodi se u saopćenju iz FUP-a.