Marketing

Protekloga maja Google je najavio da će do kraja godine započeti s “velikom čistkom” neaktivnih korisničkih računa, odavno zaboravljenih ili korištenih u jednokratne svrhe. Brisanju će biti podvrgnuti svi korisnički računi kojima se niko nije služio, ili se na njih nije prijavio tokom najmanje protekle dvije godine.

Pronađu li u Googleu takav račun, vrlo vjerovatno će ga izbrisati, zajedno sa svim sadržajem unutar Gmaila i s njime povezanih servisa: Docs, Drive, Meet, Calendar, YouTube i Photos.

Prije brisanja računa, na njegovu primarnu e-mail adresu i na adresu za oporavak stići će i finalno upozorenje. Prvi datum kada bi neki računi mogli biti trajno uklonjeni je 1. decembar, dakle za nešto više od dvije sedmice, piše Bug.

Najjednostavniji način za održavanje računa aktivnim jest prijaviti se na njega najmanje jednom u dvije godine. Aktivnošću se smatra bilo što od sljedećih radnji: čitanje ili slanje e-maila, korištenje servisa za pohranu Google Drive, gledanje YouTube videa, preuzimanje aplikacija s Play Storea, pretraživanje weba putem tražilice ili pak korištenje računa za prijavu na neku vanjsku aplikaciju ili servis.