Naslovnica BiH Gorica Dodik potvrdila: Banka ugasila račun njenoj fondaciji “Srpska kuća”

Gorica Dodik potvrdila: Banka ugasila račun njenoj fondaciji “Srpska kuća”

Gorica Dodik, kćerka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, saopćila je da zatvara fondaciju “Srpska kuća” koju je osnovala, jer je banka zatvorila račun fondacije zbog američkih sankcija koje su joj uvedene.

“Juče je banka zatvorila račun fondacije i time je onemogućen dalji rad”, napisala je Gorica Dodik na društvenoj mreži Twitter.

Gorica Dodik je ranije za RSE kazala da nije otvarala nijedan novi račun otkako je na američkoj “crnoj listi”. Prema njenim riječima, jedini aktivan račun u banci je onaj koji je otvorila 2016. godine i od tada do danas posluje bez problema.

“Što se tiče kredita, imam kredit za stan od 2016. godine i nemam problema. Nismo imali problema ni što se tiče poslovanja našeg restorana kojeg je, također, sankcionisala Amerika”, kazala je ona za RSE.

Sjedinjene Američke Države su u oktobru 2023. godine uvele sankcije Dodikovom sinu i kćerki, Igoru i Gorici, a pod američkim sankcijama su i kompanije čiji su oni vlasnici ili suvlasnici.

Sankcije su ranije uvedene i Miloradu Dodiku kao i cijelom aktualnom rukovodstvu ovog entiteta u Bosni i Hercegovini.

Sjedinjene Američke Države su do sada sankcionirale ukupno 28 osoba i 18 kompanija iz Bosne i Hercegovine zbog korupcije, terorizma i kršenja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Ukupno je više od 1000 osoba iz BiH i regije na američkoj “crnoj listi”.