Naslovnica Visoko GRAD VISOKO: Pazite na zaostale mine!

GRAD VISOKO: Pazite na zaostale mine!

Obavještavamo javnost da su pripadnici Službe civilne zaštite Grada Visoko, postupajući po prijavi građana pronašli protivpješadijsku nagaznu minu PMA-2 tzv. “paštetu” na makadamskom putu na relaciji naselje Prijeko prema Vrelima (ispod Spomen obilježja “Teufik Tufo Buza”). Ista je od strane pripadnika Federalne uprave civilne zaštite deaktivirana i uklonjena.

Građani našeg grada često odlaze u šetnju na navedeni lokalitet i istog razloga skrećemo pažnju na pojačan oprez i na sljedeće:

• Prilikom nailaska na bilo kakav sumnjivi predmet u svojoj blizini isti ne dirati i obavezno prijaviti Policijskoj stanici ili civilnoj zaštiti;
• Ne zalaziti na područja za koja znate da su sumnjiva;
• Ne paliti rastinje koje se nalazi u minskom polju;
• Posebnu požnju skrećemo lovcima, planinarima, šumarima, goranima, izviđačima, ljubiteljima prirode i svim građanima koji se kreću u blizini sumnjivih područja da budu oprezni jer uvijek mogu naići na zaostalo neeksplodirano ubojno sredstvo ili neku drugu eksplozivnu napravu;
• Poštujte znakove opasnosti od mina, jer mine i druga ubojna sredstva mogu se aktivirati i na najmanji dodir.

Na navedenom lokalitetu započeti su radovi deminiranja, koji će biti nastavljeni početkom maja 2021. godine od strane deminerske organizacije MAG (Mines Advisory Group). Još jednom pozivamo građane ukoliko posjeduju neka eksplozivna sredstva u svom domaćinstvu koja su zaostala iz proteklog rata da ista ne bacaju nego da prijave Službi civilne zaštite ili Policijskoj stanici Visoko kako bi mogli uputiti stručni tim za uklanjanje istih.

Napominjemo da svako ko skida oznake za minska polja čini krivično djelo!

Služba civilne zaštite Grada Visoko