Naslovnica BiH GRBAVICA Koncert Čizma i “Proleteri”: “Zlatni sarajevski momak” za svog Želju

GRBAVICA Koncert Čizma i “Proleteri”: “Zlatni sarajevski momak” za svog Želju

Čizma je bio skloniji muzici nego fudbalu, pa je jedan od osnivača kultne sarajevske grupe „Bolero“, koja je ime dobila po slavnoj Ravelovoj kompoziciji, ali i fantastičnoj klizačkoj izvedbi Torvilla i Deana na ZOI 1984. u Sarajevu

Koncert Čizma i „Proleteri“ bit će održan s brojnim gostima večeras u Sarajevu na platou uz istočnu tribinu stadiona „Grbavica“ kao svojevrsna posveta Mustafe Čizmića Čizme svom gradu, njegovim ratnim saborcima i voljenom Klubu “Željezničar”, najavljeno je iz tog kluba.
Koncert će početi oko 20 sati, a bit će realiziran u projektu „Grbavica – 30 godina nakon“ (www.grbavica.ba).

Mustafa Čizmić – Čizma rođen je u Sarajevu. Njegov stariji brat Emir bio je talentovani fudbaler, trenirao je u „Želji“, a pošto se nije izborio za mjesto u prvoj momčadi, karijeru je nastavio u nekadašnjem Fudbalskom klubu „Proleter“ kojeg je trenirao njihov otac.

Čizma je bio skloniji muzici nego fudbalu, pa je jedan od osnivača kultne sarajevske grupe „Bolero“, koja je ime dobila po slavnoj Ravelovoj kompoziciji, ali i fantastičnoj klizačkoj izvedbi Torvilla i Deana na ZOI 1984. u Sarajevu.
Prvi album, kojeg su uvježbavali u Domu Vaso Pelagić, danas Međunarodnom centru za djecu i mlade na Grbavici, „Bolero“ objavljuje 1986. godine.

Pjesma „Galebovi“ momentalno postaje hit, pa je sarajevski „Diskoton“ u rekordnom roku prodao više od 150.000 nosača zvuka „Na kraju slavlja“ i album je još dva puta doštampavan.

Dvije godine nakon prvog, „Bolero“ objavljuje drugi album „O Jesenjinu“, konceptualni projekat inspirisan životom i djelom velikog ruskog pjesnika Sergeja Aleksandroviča Jesenjina.

Na ovom nosaču zvuka su pjesme: „Sviri harmoniko, tugo“, „Pismo majci“, „O Jesenjinu“, „Konjuh planinom“, kao i mega hit „Jelena“ po kojem je grupa „Bolero“ danas vjerovatno i najpoznatija.

Početkom agresije na BiH, članovi benda odlaze na različite strane svijeta.

Čizma ostaje u Sarajevu, pridružuje se najorganizovanijoj jedinici koja nas je tih dana branila, Specijalnom odredu MUP-a RBiH, popularnim „Vikićevcima“ i staje u odbranu grada, na položaju kod hotela „Bristol“ na Vilsonovom šetalištu, nasuprot svoje, tada okupirane Grbavice.
Godine 1993., prije nego će otići iz Sarajeva, Čizmu kontaktira Dragan Jokić i daje mu skicu teksta nove pjesme. Čizma dopisuje stih: „Zbog tog bola, kad’ sa Bristola na tebe gledamo…“, komponuje muziku i skupa s Vladom Podanyem kreira aranžman. Mladen Vojičić Tifa pristaje otpjevati novu numeru i nastaje kultna „Grbavica“, danas nezvanična himna navijača „Želje“.

Krajem 1993. godina, nedugo nakon što je sa Tifom odsvirao koncert u „Slogi“, Čizma je 18. decembra 1993. teško ranjen. Snajper ga je pogodio u stomak dok je bio na polažaju kod „Bristola“ i jedva je preživio. Za ratne zasluge odlikovan je najvećim ratnim policijskim priznanjem “Zlatnom policijskom značkom“.

Mustafa Čizmić i danas živi na „memli strani Grada“, a večerašnji koncert će biti svojevrsna njegova posveta svome gradu, svojim ratnim saborcima i voljenom klubu jer će cjelokupan prihod od koncerta biti uplaćen u blagajnu Kluba čija se nova uprava trudi da izvuče Klub iz višedecenijske krize.

Ulaznice po cijeni od 15 KM još je moguće kupiti na www.grbavica.ba, u Fan Shopu „Želje“ na Stadionu, a od 14 sati i u prodajnom boksu uz istočnu tribinu stadiona „Grbavica“.

Ovaj događaj pun emocija krenut će izvedbom „Grbavice“, koja će večeras biti otpjevana više puta.

Na prvom izvođenju Čizmi će se pridružiti čuveni klavijaturista i koaranžer „Grbavice“ Vlado Podany, inače unuk Dimitrija Dimitrijevića, začetnika ideje o klubu željezničkih radnika iz Sarajeva i strijelca prvog, zvanično upisanog gola za „Plave sa Grbavice“.