Naslovnica BiH Hadžić: Poremećaji u lancima snabdijevanja mogu dovesti do rasta cijena

Hadžić: Poremećaji u lancima snabdijevanja mogu dovesti do rasta cijena

U posljednjih 15-ak godina svijet je pogodila ekonomska kriza, pandemija i sada rat u Ukrajini. Sve troje značajni faktori za globalnu ekonomiju. O trenutnoj ekonomskoj situaciji u svijetu, ali i kod nas, i o onome što nas potencijalno očekuje u Svijetu smo razgovarali sa ekonomskim analitičarem Farukom Hadžićem.

Kaže da je, što se tiče trenutne situacije, struka upozorila da može u narednom periodu doći do negativnih efekata.

“Bosnu i Hercegovinu uvijek najviše zanima kakve će to efekte ostaviti po našu privredu i državu. Direktne štete neće biti u vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH i Ukrajine zato što one nisu međesobno značajni vanjskotrgovinski partneri. S druge strane, Rusija jeste značajan partner jer mi uvozimo velike količine prirodnog gasa i mi na taj način ostvarujemo deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni sa Rusijom. Međutim, Ukrajina je jedan od najvećih svjetskih proizvođača žitarica, konkretno pšenice i žita. Oni većinu toga izvoze na tržišta Afrike, Bliskog istoka i sada u slučaju poremećaja u lancima snabdijevanja naravno da će doći do nestašice i onda će na tim tržištima doći do pritiska da se pšenica, žito nabave u nekim drugim zemljama, što će automatski dovesti do povećanja cijena i onda će se to odraziti i na ekonomiju naše države. Iskreno se nadam da neće doći do problema u nabavku energenata, konkretno goriva, jer BiH nažalost nema zaliha tog energenta i to bi moglo dalje uticati na novi i veći rast cijena u BiH.”

Ističe da je prognoza MMF-a iz jeseni prošle godine, kada uopšte nije bilo rusko-ukrajinskog sukoba, kazala da će inflacija do kraja 2021. godine značajno porasti.

“Međutimj, sada imate nove okolnosti, što može samo dodatno produbiti efekte takve jedne krize. Sve zavisi koliko dugo će sukob trajati. Da li će doći do poremećaja u lancima snabdijevanja i kako će neke druge zemlje reagovati, da li će recimo zemlje OPEC-a povećati proizvodnju eventualno nafte i na taj način uticati da ne dođe do drastičnog rasta cijena. Vidjeli smo od juče da su cijene ponovo počele rasti na svjetskom tržištu, tako da ima tih nepredvidivosti.”

Hadžić pojašnjava da Zapad oklijeva da upotrijebi SWIFT sistem protiv Rusije jer se može kompletan finansijski sistem jedne države blokirati.

“Pitanje je da li oni žele toliko duboko ići sa sankcijama. Oni još uvijek možda pokušavaju da vrate ili za pregovarački sto ili d apokažu da postoje određeni mehanizmi koji stoje na raspolaganju.”

Naglašava da sankcije najviše mogu pogoditi obične građane.