Naslovnica BiH Hadžikadić osniva institut za razvoj novih i visokih tehnologija u Sarajevu

Hadžikadić osniva institut za razvoj novih i visokih tehnologija u Sarajevu

Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić rekao je da je započeo postupak osnivanja instituta za razvoj novih i visokih tehnologija u Sarajevu koji će omogućiti spoj nauke, prakse i obrazovanja.
Kako je rekao Hadžikadić, cilj instituta je da postane svjetski poznat centar koji koristi digitalne tehnologije da pomogne kreiranju progresivnog analognog svijeta.
“Bosna i Hercegovina može i treba da bude bastion kreativnosti, inovativnosti, razvoja i novih tehnologija u cijelom regionu. Ona ima sve potencijale za to: mladost, univerzitete, kulturu, geografsku lokaciju i različitost koja je osnova svake kreativnosti”, napisao je Hadžikadić na Facebooku.

Dodao je da je ono što Bosna i Hercegovina nema je nukleus koji razvija, obogaćuje i omogućava tu kreativnost, bar kada se radi o visokim tehnologijama.

“Za početak ćemo se fokusirati na kreiranje najveće baze podataka i metoda analize društvenog, političkog i privrednog razvoja Zapadnog Balkana. Nakon toga ćemo ponuditi obrazovne, razvojne i konsultativne programe cijelom svijetu. Sarađivat ćemo sa svim univerzitetima u regionu. Počet ćemo u Sarajevu, ali ćemo vremenom otvoriti podružnice u Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli, Zagrebu i Beogradu”, navodi Hadžikadić.

Naglasio je da će u izradu projekta biti uključeni najbolji stručnjaci, naučnici i istraživači iz oblasti informacionih, telekomunikacionih i sličnih oblasti širom svijeta .

“Nakon toga ćemo, u fazi razvoja konkretnih rješenja, pozvati da nam se pridruže i eksperti iz prirodnih i društvenih nauka, privrede, kulture i sporta”, zaključuje Hadžikadić.