Naslovnica Globus HDZ u Hrvatskoj ismijavaju zbog kupovine lajkova: “Jeste li vidjeli kakvu podršku...

HDZ u Hrvatskoj ismijavaju zbog kupovine lajkova: “Jeste li vidjeli kakvu podršku imaju u Vijetnamu”

HDZ Hrvatske se na Facebook profilu pohvalio stranačkim skupom na kojem je, kako tvrde, došlo oko 1.800 ljudi. No, mnogima je zapalo za oko da većina osoba koja je “lajkala” tu objavu na društvenoj mreži ima vijetnamsko ime i prezime.
Na primjer, Lê Yến My, Hồ Lan Phuong Vân i Phi Tai Trinh neki su od profila koji su reagirali na HDZ-ovu objavu.

Ovo je očekivano izazvalo ruganje korisnika društvenih mreža, ali i političkih oponenata.

Prvi je na pojavu reagirao zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

“Danas je na skupu HDZ-a Jandroković istaknuo da Možemo! ne smije doći na vlast jer će to dovesti do promjene vrijednosti. Govore su na društvenim mrežama oduševljeno podržali ministar Erlić i masa Vijetnamaca”.

Priliku je iskoristio i SDP Hrvatske, objavivši na X-u kako “HDZ-ovi botovi stvarno nemaju granice”. Uz fotografiju Andreja Plenkovića i screenshot stotina lajkova profila s vijetnamskim imenima objavili su popratni tekst na vijetnamskom. Prijevod ide otprilike ovako;
“Dragi Vijetnamci, žao nam je što ste dobili pažnju koju niste niti trebali niti zaslužili. U Hrvatskoj je 17. aprila praznik demokratije. Rijeke pravde dolaze!”.

Oglasila se i Ivana Kekin iz Možemo!
“Jeste li skužili kakvu masovnu podršku ima HDZ u Vijetnamu? Njihovu objavu o skupu lajkale su tisuće Vijetnamaca. Očito će biti velika gužva u hrvatskom konzulatu u Vijetnamu pa pozivam i vas da izađete u srijedu 17.4. na izbore kako nam ne bi vijetnamski botovi određivali budućnost. Srijeda je nova nedjelja. Vidimo se”, rekla je Ivana Kekin u videu objavljenom na Instagramu.

Stručnjak za digitalni marketing je u izjavi za Jutarnji list objasnio o čemu se ovdje radi.
“Vjerojatno se neko u HDZ-u malo zaigrao. Netko nestručan je uzeo stvari u svoje ruke i otišao kupiti lajkove, vjerojatno na darkwebu. Dakle, na darkwebu postoje stranice koje nude usluge kupovine botova i kupac može izabrati koliko čega želi i na kojoj društvenoj mreži. U prosjeku oko 1.000 lajkova košta otprilike 50 dolara. To je jeftinije od oglašavanja”, rekao je neimenovani domaći stručnjak za politički marketing za Jutarnji.

Drugi stručnjak na ovom području, Marin Zlatarić, tumači da su “lajkovi” iz Vijetnama još jeftiniji od onih iz Bangladeša i Indije – u prosjeku 0,001 dolara po lajku, dok informatički stručnjak Lucijan Carić navodi da je moguće da je HDZ-u netko i podmetnuo.

“Sumnjam da je stvarno tako. Ovo mi više izgleda kao neprofesionalan potez početnika koji upravlja računom HDZ-a na društvenim mrežama”, rekao je Zlatarić.

Informatički stručnjak Lucijan Carić ističe kako postoji mogućnost da je HDZ-u netko “podmetnuo”.

“Moguće je kupiti lajkove za druge i možda se ovdje to dogodilo. Moguće je da ih je u ovom izbornom napucavanju netko dobro nasapunjao. Ali, sumnjam da je stvarno tako. Ovo mi više izgleda kao neprofesionalan potez početnika koji upravlja računom HDZ-a na društvenim mrežama. Kupovanje lajkova nije ništa neuobičajeno, to je praksa kojom se mnogi koriste. Ali, blesavo je kada se to radi na ovakav očigledan način. To se može napraviti mnogo inteligentnije i suvislije. Nije prvi, a ni zadnji put da ćemo vidjeti kupovinu lajkova tijekom izborne kampanje”, predviđa Carić.

Na HDZ-ovo korištenje botova na društvenim mrežama dosad je već u nekoliko navrata upozorio i Gong, nevladino udruženje za praćenje izbora, dokazavši kako se ispod objava na Facebook stranicama vladajuće stranke masovno koriste lažni profili s ukradenim profilnim fotografijama.