Naslovnica BiH Hoće li SDA biti “izbačena” iz Vlade FBiH i Vijeća ministara BiH?/Mehmedović:...

Hoće li SDA biti “izbačena” iz Vlade FBiH i Vijeća ministara BiH?/Mehmedović: Matematički je moguće

Prema posljednjim informacijama koje je objavila Centralna izborna komisija BiH, a kada je riječ o Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine (PS) BiH, obrađeno je 86,11 posto biračkih mjesta.

U Federaciji BiH vodstvo ima SDA, sa 193.711 glasova u odnosu na postotak obrađenih biračkih mjesta, a na drugom mjestu su stranke okupljene oko HNS-a sa 119.868 glasova. U Republici Srpskoj, ubjedljivo vodi SNSD sa 223.272 glasova, dok je drugoplasirani SDS za sada skupio 98.802 glasova.

Šemsudin Mehmedović, novi-stari zastupnik SDA u Predstavničkom domu PS BiH, za O kanal kaže kako se sa sigurnošću može reći da će SDA imati devet zastupnika.

– Pitanje je samo s kim iz Federacije BiH eventualno možemo da pravimo većinu. Stoga, mogu se desiti neke dvije opcije: jedna je da SNSD i HDZ, koje imaju strateško partnerstvo, posegnu za partnerima iz Federacije, a evo već imamo najave Trojke, Šestorke ili Jedanaestorke da će im oni biti partneri na državnom nivou i u Federalnom parlamentu. Onda je to eliminacija SDA kao pobjedničke stranke iz parlamentarne većine, što znači i iz Vlade Federacije i Vijeća ministara. To znači prevara birača, ali je to matematički moguće. Druga varijanta je da SDA ponovo sa nekim političkim partnerom iz manjeg bh. entiteta i HDZ-om napravi neku parlamentarnu većinu koja bi možda bila minimalna, ali bi na neki način održavala volju građana u Bosni i Hercegovini, objašnjava Mehmedović.

Pregovori, dogovori i koaliranja su počeli, dodaje. Ništa se ne krije.

– Najavljeno je od strane Jedanaestorke da će se održati sastanak, prije svega, da se dogovore oko raspodjele pozicija. A onda pretpostavljam da će kreirati neku političku platformu. Sve su opcije otvorene, ali, s obzirom na podršku iz nekih međunarodnih krugova, mislim da je više vjerovatno da će ovi sadašnji opozicioni politički faktori biti natjerani da eliminišu SDA iz vlasti, što je vrlo negativno, ali matematički moguće, dodaje.