Naslovnica BiH HRVATI MORAJU PRIHVATITI NOVOG BH. KONZULA: DODIKOV “JARAN” MORA PRISTATI

HRVATI MORAJU PRIHVATITI NOVOG BH. KONZULA: DODIKOV “JARAN” MORA PRISTATI

Nakon što je Milan Tegeltija izabran za konzula u Rijeci, na Hrvatskoj je da odluči hoće li ugostiti čovjeka sa američke crne liste

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donijelo je jednoglasnu odluku da Milana Tegeltiju imenuje za konzula naše zemlje u Rijeci.
Dobro došao, konzule

Podsjetimo, Tegeltija se od januara 2022. godine nalazi na američkoj crnoj listi. Sankcionisan je jer je, kako su tad saopćili iz State Departmenta, “učestvovao u koruptivnim radnjama koje su uključivale korištenje političkog uticaja i službenog položaja za ostvarivanje lične koristi.

Postoje vjerodostojne informacije da je Tegeltija iskoristio položaj da bi ostvario korist u zamjenu za miješanje u sudski proces i manipulisanje imenovanjima na pravosudne funkcije, te zapošljavanjem na druge javne pozicije”. – piše Oslobođenje

Za Tegeltiju se veže više afera, zbog kojih je u decembru 2020. i otišao sa pozicije prvog čovjeka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, nakon čega je postao savjetnik Milorada Dodika u Predsjedništvu BiH, a potom predsjednik FK Borac.

Iako je nepisano pravilo da se članovi Predsjedništva ne miješaju jedni drugima u izbore kadrova za ambasade i konzulate koji im “pripadnu”, pitanje je trebaju li se miješati barem kod onih koji su pod međunarodnim sankcijama?

– Nulta tolerancija je potrebna prema bilo kakvom obliku izloženosti korupciji, to je nešto što je uobičajeno u demokratskom svijetu. To političko nemiješanje u imenovanja treba imati granicu na razini krivične odgovornosti i na razini izloženosti međunarodnim sankcijama, govori Davor Gjenero, politički analitičar iz Zagreba, za naš list pojašnjavajući proceduru.

Mjereći po tome koga će prihvatiti Milanović, sigurno je da će Dodikov odabranik doći u Rijeku, kaže Gjenero

– Predsjednik Hrvatske formalno prihvaća ili ne prihvaća vjerodajnice i egzekvature (u konzularnim odnosima predstavlja službeni akt države primateljice kojim ona odobrava obavljanje konzularnih funkcija, op. a). Ako ćemo mjeriti po tome koga će prihvatiti predsjednik Milanović, izrazito naklonjen, ako ne i prijateljski orijentiran prema Miloradu Dodiku i njegovim akterima u političkom životu, onda možemo biti sigurni da će Dodikov odabranik postati generalni konzul u Rijeci. To ne znači da će on u Rijeci biti doista prihvaćen. Pogledao sam, nezadovoljstvo tim imenovanjem vlada među čitaocima lokalnih portala, govori Gjenero.

A čitaocima portala u Hrvatskoj sarkazma ne manjka, pa u komentarima kažu: Čovjek s poslovnom biografijom posve primjerenom Hrvatskoj; Zna Dodik koga treba poslati; Gdje ćeš bolje kvalifikacije za bilo kakvu visoku funkciju? Dobro došao, konzule. Sada si svoj i sa svojima; Pravi čovjek za našu Rijeku…

– Vrlo je neuobičajeno i meni se čini nelogično da se takvog aktera šalje u Rijeku, koja ima dosta veliko značenje za BiH. Vi znate da u Rijeci živi relevantan broj Bošnjaka, pretežno iz ovog dijela oko Bihaća. Tu ima puno privremenih radnika iz BiH, posebice iz tog područja. Malo je vjerovatno da će se oni obraćati takvom generalnom konzulu sa povjerenjem za konzularnu pomoć kada im je potrebna, kaže Gjenero.
Ti meni, ja tebi

Hrvatska može odbiti da ugosti Tegeltiju, no za Oslobođenje iz tamošnjeg Ministarstva vanjskih i europskih poslova kažu da nisu zaprimili nikakvu službenu informaciju od BiH.

Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Aljoša Čampara (NiP) za BHRT kazao je da imenovanje Tegeltije za konzula ne smatra dobrom odlukom.

– To vam je BiH, to vam je Predsjedništvo, to su te stalne ucjene… Željka Cvijanović ih je vjerovatno ucijenila i rekla: “Ako vi nećete njega imenovati, onda neću ni ja nikoga vašeg”. Ne znam više kako bih to nazvao, ali mi kao društvo, nažalost, nismo sazreli da neki ljudi koji su na crnim listama ne bi trebali predstavljati BiH, rekao je Čampara.