Naslovnica Lifestyle I NIJE BOLEST NEGO SIMPTOM, ALI ZNA BITI JAKO NEUGODNO: Zujanje u...

I NIJE BOLEST NEGO SIMPTOM, ALI ZNA BITI JAKO NEUGODNO: Zujanje u ušima može spriječiti uzimanje ovih vitamina

Moguće je da neki dodaci vitamina i minerala mogu pomoći u ublažavanju tinitusa, ali istraživanja su i dalje ograničena i prilično proturječna.

Tinitus pogađa milijune ljudi diljem svijeta i povezan je s raznim zdravstvenim stanjima, uključujući tjeskobu i stres.

Trenutno ne postoji lijek za tinitus, ali se smatra da promjene načina života i uzimanje dodataka prehrani pomažu kod simptoma.

Treba znati da tinitus nije bolest nego simptom. Riječ je o pojavi zvuka u uhu ili glavi bez vanjskog podražaja. Zvuk se može očitovati kao zujanje ili šum. Može nastati kao posljedica upale uha, stranog tijela u uhu ili kao nuspojava neki lijekovi poput aspirina. Najčešći uzrok je prekomjerno izlaganje glasnim zvukovima.

Iako su istraživanja dala ograničene i ponekad čak proturječne rezultate, jedan od mogućih načina za ublažavanje simptoma tinitusa je uzimanje dodataka prehrani. Ovo su neki od njih koji su se pokazali učinkovitima.

1. Ginko biloba

Ovaj biljni dodatak koristi se za poboljšanje cirkulacije krvi i općeg zdravlja mozga. Vjeruje se da može poboljšati cirkulaciju krvi u ušima i mozgu te ima antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju simptoma tinitusa.

2. Magnezij

Neki istraživači sugeriraju da nedostatak magnezija može biti povezan s tinitusom. Razlog bi mogao biti da magnezij može štititi unutarnje uho i slušne stanice od oštećenja uzrokovanog bukom i smanjiti rizik od razvoja tinitusa ili njegov intenzitet.

Također djeluje kao antioksidans štiteći stanice od oksidativnog stresa koji može doprinijeti razvoju tinitusa.

3. Vitamin B12

Ovaj esencijalni vitamin B kompleksa ima važnu ulogu u brojnim biološkim procesima u tijelu, uključujući funkcioniranje živčanog sustava, formiranje crvenih krvnih stanica i održavanje zdravlja mozga. Nedostatak može imati negativne učinke na zdravlje, uključujući i moguću povezanost s tinitusom.

S obzirom na to da prekomjerna konzumacija vitamina B12 može dovesti do nuspojava, uvijek se prije uzimanja ovog suplementa savjetujte s liječnikom.

4. Cink

Cink je bitan mineral koji nam je, između ostalog, potreban za rast i razvoj, jačanje imuniteta te zacjeljivanje rana. Iako nema dovoljno studija koje bi potvrdile pozitivan učinak dodatnog cinka na tinitus, ali neke studije, kao što je ona Arde i suradnika 2003. godine za časopis Otology & Neurotology, sugeriraju da pomaže.

5. Melatonin

Hormon kojeg proizvodi epifiza ima važnu ulogu u ciklusu budnosti i spavanja, no navodno može pomoći i kod tinitusa.

U časopisu Annals of Otology, Rhinology, and Laryngology 2011. je objavljena studija u kojoj je sudjelovao 61 ispitanik s kroničnim tinitusom. Uzimali su 3 mg melatonina ili placebo 30 dana prije spavanja, nakon čega mjesec dana nisu uzimali ništa. Po završetku studije uočeno je da je melatonin značajno smanjio intenzitet zujanja u ušima, a poboljšao im je i kvalitetu sna.

6. Željezo

Jedan od manje poznatih simptoma anemije je upravo tinitus. Izliječite li nedostatak željeza, postoji mogućnost da ćete riješiti i problem neugodnog zujanja u ušima.

7. Folati

Cirkulacija krvi ima ključnu ulogu u zdravlju uha, a pomažu joj folati. Pravilna cirkulacija pomaže da osjetne stanice s dlačicama u unutrašnjem uhu ostanu zdrave pa treba održavati zdravu razinu folata,

Njima obiluju prokulica, kelj, špinat, brokula, grašak, grah, slanutak, jetra, obogaćene i cjelovite žitarice, limun, dinja, banane, jaja, kikiriki, sjemenke suncokreta.

8. Kalij

Unos dovoljnih količina kalija može pomoći u reguliranju razina tekućina u cijelom tijelu, pa tako i u uhu. Kako starimo, vjerojatnije je da će nam se snižavati razine kalija pa je potrebno obratiti više pažnje na njegov unos hranom.

Dobar izvor kalija su krastavci, gljive, batat, krumpir, jaja, banane, marelice, dinja, naranče, grašak, avokado, špinat, kokos i lubenica.

(Ordinacija:hr)