Marketing

Igor Stojanović, potpredsjednik entiteta Federacija Bosna i Hercegovina, odbacio je informacije iz revizorskog izvještaja o trošenju sredstava njegovog kabineta, nazivajući ih “tendencioznim” i neosnovanim. U razgovoru za “Dan uživo”, Stojanović je naglasio da izvještaj nije uzeo u obzir sve relevantne činjenice.

Govoreći o zapošljavanju Dragana Vikića na poziciju savjetnika, Stojanović je izjavio: “Bi volio da znam šta je to zakonski prekršeno.” On smatra da je angažovanje Vikića, poznatog po svom iskustvu u oblasti sigurnosti, od velikog značaja za njegov kabinet, posebno u trenutku kada je sigurnost Bosne i Hercegovine pod intenzivnom pažnjom.

Mediji su izvijestili da su čelnici Federacije potrošili 3,5 miliona maraka, dok je kabinet Stojanovića na ugovore o djelu potrošio 18.700 KM. Stojanović je objasnio da je kabinet naslijedio u stanju gdje su mnoga mjesta bila popunjena zbog korištenja tzv. “bijelog hljeba” iz prethodnog mandata, te je morao angažovati nove ljude.

Na pitanje o izdvojenih 9.000 KM za procjene i analize stanja opće sigurnosti, Stojanović je odgovorio da je to bilo neophodno, s obzirom na trenutne sigurnosne izazove.

Revizorski izvještaj je kritizirao Stojanovićev kabinet za neprecizne količine roba u nabavkama. Stojanović je odgovorio da su te tvrdnje paušalne: “Od 25 nabavki moga kabineta, za tri ne postoji ovo što je rečeno, a za 22 postoji.” Obećao je da će sve sugestije revizije biti ispravljene.

Stojanović je kritikovao nedavno održani “Svesrpski sabor” u Beogradu, smatrajući da otežava život Srbima u FBiH i Hrvatskoj. On je naglasio da ovakvi događaji, posebno u predizborno vrijeme, ne doprinose suradnji među narodima bivše Jugoslavije.

Na optužbe za “politički radikalizam”, “latentno antibošnjaštvo”, “islamofobiju” i “otvoreno antidržavno djelovanje”, Stojanović je odgovorio: “Jako je teško biti čovjek koji promoviše zajedništvo. Priča o zajedništvu ne sviđa se ni nacionalistima iz bošnjačkog i hrvatskog spektra.”