Naslovnica Top vijesti Ima li konobara u Sarajevu, Sejo nudi rješenje gazdama: Daj mu 2.000...

Ima li konobara u Sarajevu, Sejo nudi rješenje gazdama: Daj mu 2.000 maraka platu, nek ima bakšiša još dvije, pa neće nigdje ići, a još ga i žena kući čeka!

Ugostiteljski radnici nakon pandemije koronavirusa izgleda da su došli na svoje. Globalna kriza uzrokovana ratnim sukobom u Ukrajini, koji u mnogome svakodnevno utiče na divljanje cijena u našoj zemlji, ne brine previše stanovnike Sarajeva.
Ako u večernjim satima prošetate ulicama glavnog grada, nemoguće je da ne primjetite prepune ugositeljske objekte i restorane. Najave protesta zbog divljanja cijena, ostaju izgleda samo prazno slovo na papiru, jer prema prikazanom, u Sarajevu se nikada nije živjelo bolje.

Ovu priču za Suorce potvrdio je i poznati sarajevski ugostitelj, Sejo Brajlović.

“Nikada bolje nisam radio. Drugi ugostitelji se žale, kao nema konobara. Plati ga , daj mu dvije hiljade maraka platu i nek ima bakšiša dvije, to su četiri hiljade maraka i još ga svaku noć žena čeka kući. Da ode u Njemačku neće imati tolike pare, a drugi će mu ovdje ženu ‘maznut'”, govori nam kroz smijeh Brajlović i dodaje vlasnici nemaju naviku da nagrade svoje uposlenike.

“Nagradi ga i radit će ti cijeli dan, jer mora biti čovjek biti zadovoljan.”

Smatra da ugostitelji nikada nisu bolje poslovali.

“Ja kucam milion mjesečno, nema ništa skriveno. Kažu mi stranci da većina u moj restoran dolaze upravo zbog mene i usluge koju nudimo. Radimo i dan i noć, i to se na kraju mora isplatiti”, govori Brajlović.

Ističe da nikada nije imao problema u potrazi za radnom snagom, pogotovo danas, kada veliki broj radnika u ugostiteljstvu odlazi u Hrvatsku tokom ljetne sezone.

“Moji radnici su nagrađeni uvijek bili, imaju najveće plate u državi, od konobara do higijeničarki. Pojedinci odlaze u Hrvatsku, ali sezona traje 3, 4 mjeseca, šta nakon toga?! Bolje je ostati u BiH i pronaći dobrog gazdu kod kojeg će se zaposliti. Imaš ti konobara levata, treba znati poslužiti gosta, koji će kasnije znati nagraditi njegov trud. Sve igra ulogu u ovom poslu”, rekao je je Brajlović za Source.