Infektolog Drljević o legioneli: Radi se o opasnoj bolesti, prvi na udaru su…

Marketing

Nakon što je na zagrebačkom Rebru troje ljudi umrlo od zaraze legionelom među građane BiH uvukao se strah od ovog oboljenja pogotovo ako se zna da ova bakterija obitava u vlažnim područjima, ali i klimama.

 

Da se radi o teškom oboljenju za portal Avaza potvrdio je i infektolog Ednan Drljević.

 

– Leginela se, kako u ostalim, isto tako javalj i u našoj zemlji. Radi se o opasnoj bolesti jer se ta bakterija širi putem vodovoda i klima. Prvi na udaru su uglavnom radnici koji čiste klima uređaje i radijatore jer ta bakterija živi u vodi – naveo je Drljević.

 

Međutim, dodaje u opasnosti nisu samo radnici nego i građani koji koriste klime bilo u autu ili hotelima, kućama, ako te klime nisu dezinficirane. Na svim tim klimama moraju se vršiti dezinfekcija upravo da nebi došlo do infekcije legionelom.

 

– Bakterija legionela napada cijeli organizam, ali najčešće pluća stradaju i jako se teško liječi. Mi u BiH imamo lijekove ali oni nisu baš tako efikasni zato liječenje ide sporo i dugo. Ali postoje lijekovi koji se mogu dobiti. Također to je infekcija koja se teško prepoznaje. Treba je dokazati. Test se radi putem krvi – rekao je Drljević.

 

Istakao je da su prvi slučaj legionele u BiH otkrili njegov kolega i on.

 

– Jedan stomatolog iz Teslića je bio na godišnjem u Cavtatu u hotelu Albatros i kada je doša dugo je imao temperaturu, bol u plućima. Mi sumnjali u tuberkulozu. Uzmemo mu nalaze i poašljem u Zagreb. Iz Zagreba mi dođe pismo je li bio u hotelu tom i tom i nalaz koji je bio pozitivan na legionelu. U tom hotelu se pojavila legionela putem klime i svi gosti su bili zaraženi. To je bilo 1986-1987. godine – ispričao je Drljević.

 

Dosta je ozbiljna bolest, upozorava Drljević, i teško se liječi.

 

Nalazi se u prirodi

Legionele se nalaze u prirodi u raznim vodama poput rijeka, jezera i blata, obično u manjim brojevima.

 

Opasnost nastaje kada uđu u vodene sisteme koje je izgradio čovjek, kao što su rashladni tornjevi, veliki vodoopskrbni sistemi tople vode, ovlaživači, dekorativne fontane i sl., najčešće oštećenjem vodovodnih cijevi, ulijevanjem površinskih voda te neispravnim spojem potrošne vode npr. spoj na hidrantnu vodu.