Naslovnica Top vijesti Intervenisala policija: Prijetnjom motornom pilom pokušao uticati na birače

Intervenisala policija: Prijetnjom motornom pilom pokušao uticati na birače

“Nešto iza 20 sati zatvorena su sva biračka mjesto u Zeničko-dobojskom kantonu, u kojem je bilo nekoliko incidenata koji nisu utjecali na kredibilitet izbornog proces”, potvrdili su za medije iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskom kantonu.

Privremeno je bilo zatvoreno biračko mjesto u Srednjoj mješovitoj školi u Maglaju, u periodu od 13:20 do 14:30 sati, po naredbi dežurnog kantonalnog tužioca Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.
Razlog je prijava jedne ženske osobe da je već neko na njeno ime preuzeo izborne materijale te glasao, u mjestu Radunice, općina Žepče, V. J. pocijepao izborne listiće. Navodno je dobio prekršajni nalog.
Incidenti su se dogodili u Novom Šeheru, općina Maglaj, Tatar Budžaku u općini Žepče te u Stranjanima kod Zenice.

“U Novom Šeheru je, “zbog pokušaja uzimanja slobode odlučivanja birača”, slobode lišen D. E., rođen 1994. godine. Pomenuti je muškarac nosio motornu pilu te prijetio građanima ‘ako ne glasaju za određenu političku stranku’.

Muškarac je priveden na kriminalističku obradu u Policijsku stanicu Maglaj. U mjestu Tatar Budžak u Žepču, oko 16.25 sati, prekinut je izborni process zbog prijave jednog člana biračkog odbora da ga je pokušao podmititi drugi član.

Slobode je lišeno lice K. A., jer je, nakon uviđaja, ustanovljeno da je prijava bila valjana. Glasanje je nastavljeno u 17.30 sati. U zeničkom naselju Stranjani, u 18.10 sati, došlo je do fizičkog naguravanja između dva posmatrača. Obojica su udaljeni sa biračkog mjesta i utvrđuju se sve okolnosti tog događaja”, potvrdili su za medije iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskom kantonu.
Na biračkom mjestu u tešanjskom naselju Bukva, dodaje, zbog “naročito drskog ponašanja prema predsjedniku biračkog mjesta”, udaljeno je lice F. M., kojem je izdat i prekršajni nalog. Svi nabrojani incidenti, ističe, nisu utjecali na regularnost izbora u ZDK-u.