Naslovnica BiH Inzko poslao pismo Gutteresu: Vijeće sigurnosti UN-a neće glasati o Schmidtu

Inzko poslao pismo Gutteresu: Vijeće sigurnosti UN-a neće glasati o Schmidtu

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko uputio je pismo generalnom sekretaru UN-a Antoniu Gutteresu u kojem ga je obavijestio o izboru Christina Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH, a koji bi dužnost trebao preuzeti 1. avgusta, piše Novinska agencija Patria.

UO Vijeća za implementaciju mira (PIC) 27. maja sa 11 od 12 glasova jer Rusija nije podržala imenovanje, potvrdila je Nijemca Schmidta za novog visokog predstavnika.

Inzkovim pismom Gutteresu mogla bi se i završiti cijlela procedura, pa da se Vijeće sigurnosti UN-a ne mora ni izjašnjavati posebno o imenovanju Schmidta.

Svi visoki predstavnici osim Christiana Schwarz-Schillinga imenovani su na način da je generalni sekretar UN-a pismo odlazećeg visokog predstavnika prosljeđivao predsjedniku Vijeća sigurnosti UN-a. Nakon toga je vijeće usvajalo rezoluciju u kojoj je to imenovanje pozdravljeno i prihvaćeno.

Kada je imenovan Christian Schwarz-Schilling, tadašnji predsjednik Vijeća sigurnosti UN-a poslao je pismo generalnom sekretaru UN-a i rekao da su članice upoznate i da pozdravljaju imenovanje.

Ukoliko bi se i Schmidtovo imenovanje dogodilo na ovaj način Rusija ne bi imala mogućnost ulaganja veta na njegov izbor.