Marketing

Nakon što su nogometne reprezentacije Italije, Slovenije i Češke sinoć izborile nastup na Europskom prvenstvu sljedeće godine u Njemačkoj, poznato je 20 od 24 sudionika kontinentalne smotre.

U izravnom dvoboju za drugo mjesto u skupini C Ukrajina i Italija u Leverkusenu su odigrale neodlučeno 0:0, što je bilo dovoljno Talijanima za plasman na EURO.

U toj skupini Engleska je osvojila prvo mjesto s 20 bodova, Italija je druga s 14 bodova koliko ima i Ukrajina s tim da je Italija bila bolja u međusobnim susretima s Ukrajinom.

EURO je izborila i Slovenija koja je u Ljubljani pobijedila Kazahstan s 2:1. Bio je to još jedan dvoboj izravnih suparnika za plasman na europsku smotru. Sloveniji je bio dovoljan i bod, no odabranici Matjaža Keka su na koncu osvojili sva tri.

Danska i Slovenija završile su kvalifikacije na vrhu ljestvice H s osvojenih 22 boda, dok su Finska i Kazahstan imale po 18 bodova.

U skupini E ranije je plasman izborila reprezentacija Albanije, a pridružila im se Češka koja je pobjedom nad Moldavijom 3:0 osigurala vizu za Njemačku.

Italija, Slovenija i Češka tako su se pridružile Francuskoj, Engleskoj, Španjolskoj, Portugalu, Belgiji, Nizozemskoj, Turskoj, Škotskoj, Danskoj, Švicarskoj, Albaniji, Austriji, Rumunjskoj, Mađarskoj, Srbiji, Slovačkoj te domaćinu Njemačkoj.

Večeras se igra sedam posljednjih susreta kvalifikacijskog ciklusa, a neizvjesno je samo u skupini D u kojoj vodi Turska sa 16 bodova, Hrvatska ima 13, a Wales 11 bodova.

Turska je osigurala jedno od prva dva mjesta u skupini, Hrvatska će također izboriti EURO u slučaju pobjede nad Armenijom, dok Wales čeka kiks Vatrenih. U slučaju da Hrvatska ne pobijedi Armeniju, Wales bi trijumfom na Turskom preskočio Hrvatsku.

Preostala tri vize za EURO 2024. bit će podijeljene kroz playoff Lige nacija u proljeće sljedeće godine.