Naslovnica Top vijesti Iz apoteka se povlači poznati lijek: Prekoračuje propise određene u Europskoj uniji

Iz apoteka se povlači poznati lijek: Prekoračuje propise određene u Europskoj uniji

Lijek Portal je indiciran u odraslih za liječenje velikih depresivnih epizoda, opsesivno-kompulzivnog poremećaja, bulimije i nervoze. Portal se propisuje i kao dopuna psihoterapiji za smanjenje pretjeranog uzimanja i namjernog izbacivanja hrane

Iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) u Hrvatkoj javljaju da se povlači Portal 20 mg tvrde kapsule, poznati lijek protiv depresije i nervoze, a propisuje se i za liječenje bulimije.

Kako u petak navode iz HALMED-a, firma Sandoz u saradnji s Agencijom provodi povlačenje lijeka Portal 20 mg tvrde kapsule, serija KG6879 i KZ6866. Povlačenje se provodi do razine apoteka.

Lijek Portal je indiciran u odraslih za liječenje velikih depresivnih epizoda, opsesivno-kompulzivnog poremećaja, bulimije i nervoze. Portal se propisuje i kao dopuna psihoterapiji za smanjenje pretjeranog uzimanja i namjernog izbacivanja hrane.

“Navedeni postupak povlačenja provodi se zbog utvrđene prisutnosti povišene razine nitrozaminskih onečišćenja u lijeku u odnosu na prihvatljive razine unosa propisane u Europskoj uniji.

Na tržištu RH u prometu su dostupne druge serije lijeka koje nisu zahvaćene tom neispravnošću. Na temelju dostupnih podataka, trenutačno ne postoji rizik za bolesnike koji uzimaju ovaj lijek. Pacijenti se trebaju obratiti svome doktoru u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutne terapije”, kažu iz HALMED-a.