Naslovnica Magazin Izgleda da su otkrili šta je uradio Nizozemac koji je izbačen sa...

Izgleda da su otkrili šta je uradio Nizozemac koji je izbačen sa Eurosonga i prilično je odvratno

Nizozemski pjevač Joost Klein (26) i njegova pjesma “Europapa” diskvalificirani su s Eurosonga 2024., saopćila je Europska radiodifuzna unija (EBU) koja organizira natjecanje.

EBU u najnovijem saopćenju piše kako švedska policija i dalje istražuje nemili incident koji se zbio između nizozemskog pjevača i žene iz produkcije koji se, kažu, zbio u četvrtak navečer nakon drugog eurovizijskog polufinala.

“Dok ne saznamo sve činjenice neprihvatljivo nam je da nizozemski muzičar nastavi natjecanje na Eurosongu – stoji u saopćenju EBU-a.

Neslužbeno Jutarnji list saznaje da se Joost Klein u četvrtak nakon nastupa prvo grubo obrecnuo na švedsku fotografkinju, a nakon što ga je ona nastavila fotografirati, podigao je ruku na nju.

Kako piše ovaj hrvatski medij, zbog agresivnog Nizozemca u subotu u podne sazvan je hitni sastanak Referentne grupe EBU-a.

Premda se incident tokom kojeg je Joost Klein nasrnuo na fotografkinju zbio u četvrtak navečer, organizatori Eurosonga konačnu odluku nisu željeli donositi dok nisu dobili izvještaj policije.

“Fotografkinja Švedske televizije Joosta Kleina policiji je prijavila u petak rano ujutro pa je on petak popodne umjesto na probi finala Eurosonga proveo na ispitivanju kod policije. Nakon što su tokom petka i subote saslušani svi svjedoci nemilog događaja, EBU je sazvao sastanak na kojem je jednoglasno donesena odluka o isključivanju Nizozemca s Eurosonga čime je ujedno poslana i poruka da nikakvo nasilje nećemo tolerirati – kaže nam izvor Jutarnjeg iz EBU-a.