Marketing

Jablanica je zasigurno poznata po mnogo čemu. Ipak, mnogima je prva asocijacija specijalitet po kojem je ovaj grad prepoznatljiv ne samo u cijeloj Bosni i Hercegovini, nego i šire.

Janjetina je često neizostavna u proputovanju ovim dijelom BiH, no nisu je zaobišla neumoljiva poskupljenja u prethodnim godinama. Provjerili smo kakva je situacija sada piše N1.

Foto: N1
Putovali smo kroz Jablanicu i njenu šarmantnu okolinu, isprobali domaće kolače i ostale poslastice, uživali u gostoprimstvu mještana, no, poseban bi izazov bio proći ovim krajem a odoliti specijalitetu po kojem je čuven.

O okusu i potražnji moglo bi se pisati uvijek, no u proteklim godinama uveliko se pisalo i o naglom porastu cijena jablaničke janjetine.

Interes ne opada, a ne opada ni kvalitet, tvrdi nam on, dok napominje da je svim gostima na raspolaganju i mogućnost da posmatraju šta im se to od mesa siječe i vaga, te da izraze svoje želje – bez obzira da li će jesti u restoranu ili izvan njega. Načinu pripreme prisustvovali smo i mi.

Stranci kao najzadovoljniji gosti

O interesu, ističe nam Đelmo, govori i činjenica da ih, u prosjeku, ljudi dnevno pozivaju barem nekoliko puta kako bi upitali za cijene.

Domaći gosti su tradicionalno znatiželjni i odani specijalitetu, no stranci su oni najzadovoljniji gosti, dodaje nam.

“Sitnice ih raduju i zadovoljavaju, poput susretljivosti i tome da im izađete u susret. Najčešći strani gosti su Arapi, ima tu i Azijata, nedavno su tu bili Kinezi koje je oduševio način pripreme mesa”, rekao nam je.

Dok strance ne zamaraju cijene, to uglavnom nije slučaj sa domaćim gostima, pa treba naglasiti da se jedna porcija janjetine kreće oko 22 KM, salate od tri do 10 KM, različite vrste priloga variraju od jedne do pet KM, a pića koštaju koliko i, otprilike, u ostatku zemlje, pa ćete tako za kafu ili sokove dati oko tri KM.