Japanci srušili svjetski rekord u brzini interneta: Cijeli Netflix mogu skinuti za manje od sekunde

Marketing

Kad je u pitanju brzina kojom surfate internetom, odnosno kojom se prenose podaci, vrijedi ono – ništa nije dovoljno brzo. To najbolje znaju gameri, kojima je svaka stotinka i sekunda zastajkivanja, presudna u borbama.

No, naučnici u Japanu ostvarili su nevjerojatan i za naše uvjete nedostižan rekord. Koristeći obično optičko vlakno, isto ono kakvo se koristi za optički internet kod nas, tim iz japanskog Nacionalnog instituta za informacijske i komunikacijske tehnologije (NICT), uspio je ostvariti brzinu prijenosa podataka od 402 terabita u sekundi. Poređenja radi, koristeći ovu brzinu mogli bi u samo jednoj sekundi tri puta skinuti sav sadržaj s Netflixa ili oko 12.500 prosječnih filmova.

Naučnici su napravili sistem za slanje i primanje podataka koristeći se klasičnim optičkim vlaknom i različitim tehnologijama pojačavanja signala. Dodaju kako bi ova inovativna tehnologija mogla znatno povećati kapacitete optičke infrastrukture te tako zadovoljiti potrebe korisnika i u budućnosti. Nova je metoda koristila prethodno ne korištene valne dužine, koje bi mogle biti ključne za buduće telekomunikacijske mreže. I na kraju, brzina je postignuta u kontroliranim, laboratorijskim uvjetima.

No, naučnicima na NICT-u ni ova brzina nije dovoljno velika. Planiraju daljnja istraživanja kojima bi se postigle velike brzine i na velikim udaljenostima, bez gubitka signala.