Naslovnica Top vijesti Jasna poruka Evropske unije: Očekujemo brzu uspostavu vlasti u BiH i rad...

Jasna poruka Evropske unije: Očekujemo brzu uspostavu vlasti u BiH i rad na reformama

Sticanje kandidatskog statusa važna je prekretnica za Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka EU, jasna je poruka Evropske unije.

To je poruka građanima BiH da je njihova budućnost u Evropskoj uniji, kazala je Feni glasnogovornica Evropske komisije Ana Pisonero.

Šta znači status kandidata?
Kako je pojasnila, status kandidata je znak da zemlja napreduje na putu ka EU. Ali, to je i poticaj za donositelje odluka da učine više kako bi se zadovoljile težnje građana zemlje za reformama koje će dovesti do članstva u EU.

“Naša ponuda također dolazi s visokim očekivanjima. Put u EU je otvoren, ali zahtijeva da zemlja provede reforme. Na političkim je liderima da to pretvore u stvarnost.

Sada očekujemo brzu uspostavu zakonodavnih i izvršnih tijela na svim nivoima vlasti kako bi se fokusirali na reforme koje je potrebno uraditi na putu ka EU”, navela je Pisonero.

Podvukla je da Bosna i Hercegovina treba ojačati i napredovati u reformama. Posebno se to očekuje u oblastima vladavine prava, pravosuđa, borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije te upravljanja migracijama.

Također je podsjetila da 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Komisije ostaju nepromijenjeni. Kaže da se o njima ne može pregovarati nego ih BiH mora ispuniti prije nego što Komisija bude razmatrala davanje preporuke za otvaranje pregovora o pristupanju EU.

BiH mora ispuniti 14 ključnih prioriteta
Na pitanje postoje li bilo kakve pretpostavke kada bi BiH mogla otvoriti pristupne pregovore, odnosno prva poglavlja, Pisonero je naglasila da prije nego što bude preporučeno otvaranje pregovora o pristupanju EU, Bosna i Hercegovina mora ispuniti 14 ključnih prioriteta.

Dodaje da Komisija godišnje izvještava o provedbi tih prioriteta u okviru izvještaja o paketu proširenja.

Glasnogovornica Evropske komisije Ana Pisonero jasno je naglasila da je pristupanje Evropskoj uniji proces temeljen na zaslugama.

Brzina pristupnih pregovora zavisi o brzini reformi i ispunjavanju obveza zemalja kandidata. Počevši od temeljnih područja kao što su demokratija, vladavina prava i poštivanje temeljnih prava.
“Uvjeti su jasni i na zemljama kandidatkinjama je da ih ispune. Stoga nije moguće postaviti nikakve konačne vremenske okvire kada će neka od zemalja postati članicom EU. Proces je u rukama naših partnera – zaključila je Pisonero.

Zahtjev za članstvo u EU smo podnijeli 2016. godine
Bosna i Hercegovina 15. decembra službeno je dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji nakon što su to odlučili čelnici EU-a u Briselu.

Prethodno je Vijeće za opće poslove podržalo takav prijedlog Evropske komisije.

Zahtjev za članstvo u EU BiH je podnijela 2016. godine.

Evropska komisija je u oktobru prošle godine preporučila državama članicama da joj dodijele status kandidata, ali uz 14 uvjeta koje država mora ispuniti.