Naslovnica Globus Jeftina droga pravi pakao u Meksiku. 50 puta je jača od heroina,...

Jeftina droga pravi pakao u Meksiku. 50 puta je jača od heroina, grupno se drogiraju: ‘Ljudi će nastaviti umirati’

Uposlenike hitne pomoći u Tijuani u Meksiku dočekala je zabrinjavajuća scena. Dvojica muškaraca bila su u nesvijesti, obojica jedva na životu. Hitna pomoć pozvana je zbog sumnje na predoziranje fentanilom, prenosi BBC.

Iz hitne pomoći upozoravaju da na ulicama ima sve više fentanila. To je sintetički opijat koji je 50 puta jači od heroina.

Vidimo dva do tri predoziranja svake noći. Ali nekad smo imali i šest, sedam takvih slučajeva na istoj lokaciji. Grupno se drogiraju”, rekao je Gabriel Valladares iz hitne pomoći.

Ljekari odmah pri dolasku na teren započnu davati umjetno disanje te pripremaju doze Narcana, lijeka koji poništava djelovanje fentanila. Moguće je da muškarci nisu ni znali da su uzeli fentanil. Droga je toliko jeftina i lako se proizvodi i prenosi da su je meksički karteli počeli prodavati umjesto kokaina.

Tijuana ima puno problema s drogom. Svaka treća preminula osoba imala je tragove fentanila u krvotoku. Predsjednik negira problem. Uposlenici hitne pomoći i centara za suzbijanje ovisnosti upozoravaju da se problem gura pod tepih. Savezna vlada zaustavila je finansiranje proizvodnje Narcana, pa sad meksički liječnici ovise o donacijama iz SAD-a.

No i jug SAD-a ima problem s fentanilom. Svaki dan od predoziranja ovim opijatom pogine pet Teksašana. Neki republikanci čak traže da vojska ode u Meksiko i sukobi se s kartelima koji uvoze fentanil.