Naslovnica Top vijesti Kako se Dodiku obilo o glavu uhljebljenje Milana Tegeltije?

Kako se Dodiku obilo o glavu uhljebljenje Milana Tegeltije?

Već oko devet mjeseci traje diplomatska ofanziva iz BiH da se na Generalnoj skupštini UN-a usvoji rezolucija o genocidu u Srebrenici.

Prije tek oko dva mjeseca za to su saznali diplomatski kanali Srbije, a šture informacije koje su dobili izazvale su panične napade u vrhu susjedne nam države, ali i u rukovodstvu entiteta RS koje vodi Milorad Dodik.

Iako do prije nekoliko dana nisu znali ni sadržaj ali ni datum kada bi se rezolucija trebala naći na dnevnom redu, Milorad Dodik i Aleksandar Vučić počeli su sa svojom ofanzivom koja se ugavnom sastoji od prijetnji i ucjena.

Tako SNSD-ova Željka Cvijanović koristi diplomatske kanale Srbije u pokušajima dezavuisanja UN-a kako tobože Bošnjaci ugrožavaju mir i stabilnost promovirajući rezoluciju koja nema saglasnost.

Istovremeno, Dodik prijeti secesijom RS ukoliko se rezolucija usvoji, a Vučić priča o ‘očuvanju mira’ i pokušajima poniženja Srba.

Ono što iznenađuje u ovoj priči jeste da su službe – diplomatske i obavještajne – Srbije zakazale odnosno da su kasno saznale za sve ono što se dešava u UN-u.

Jedan je ovo od rijetkih slučaveva kada je bh. diplomatija uspjela povući prvi potez, šahovski rečeno, odigrati bijelim figurama, a ne kao do sada kada se politika svodila na reakciju, a ne na akciju.

Diplomatski špic ove bh. akcije svakako je ambasador BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija.

Lagumdžija, koji je poznat po brojnim kontaktima u svijetu, uspio je tiho i bez velike pompe raditi na tome da se pripremi rezolucija o genocidu u Srebrenici koja okuplja sve više zemalja koje žele biti kosponzor. Posljednja u nizu koja se pridružila je Francuska.

Zanimljivo je pak da je Dodik prošle godine bio protiv imenovanja Lagumdžija za ambasadora pri u UN-u.

“SNSD neće podržati imenovanja Zlatka Lagumdžije i Damira Arnauta za ambasadore jer se radi o ljudima koji dokazano rade protiv RS”, napisao je Dodik na X-u 24. januara prošle godine.

No, Dodik nakon nekoliko mjeseci predomislio.

Razlog je taj što ne bi bili imenovani i neki njegovi ambasadori – prije svega njegov bivši savjetnik Milan Tegeltija.

“Bošnjaci u kontinuitetu zloupotrebljavaju spoljnu politiku BiH i diplomatsko-konzularnu mrežu. Ali imajući u vidu da je imenovanje naših ambasadora uslovljeno imenovanjem ostalih, odlučili smo da damo saglasnost na imenovanja svih.

I dalje ne postoji povjerenje u Zlatka Lagumdžiju, Damira Arnauta, Svena Alkalaja i Erola Avdovića, ali se nadam da će svojim radom doprinijeti bržem raspadu BiH te im zato nećemo stajati na putu”, naveo je Dodik 17. marta 2023. godine.

Sad upravo dva ambasadora koje je istakao igraju ključnu ulogu u usvajanju rezolucije o Srebrenici u UN-u.

Lagumdžija koji lobira u UN-u da što više zemalja podrži rezoluciju, a Arnaut je ambasador u Njemačkoj, zemlji koja je uz Ruandu glavni sponzor predložene rezolucije.

Autor: K. K.

raport.ba