Naslovnica Top vijesti Kasumović: Tražim poništenje izbora. Desio se kriminal i tražim da se to...

Kasumović: Tražim poništenje izbora. Desio se kriminal i tražim da se to hitno istraži

“Iako sam apsolutni pobjednik u Zenici, tražim da se ponišite izbori, a ako CIK nema novca, mi ćemo platiti da se proces obavi”, poručio je na današnjoj konferenciji za medije Fuad Kasumović, lider Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad (BHI-KF).

Naime, Kasumović tvrdi, za što ima i dokaze, da je posredi još jedna krađa volje građana u režiji SDA.

“Kada sam imao zadnji centralni skup u petak, nikada u Zenici nije izašlo više građana Zenice pa ni kada je rahmetli Alija Izetbegović dolazio. Sutradan su vidjeli da gube i počeli su preko Gradske izborne komisije (GIK) Zenica da naprave mušafere koje su, na kraju, i napravili. Meša Šaćirović, veliki aktivista SDA, čovjek kojeg zovu “Čaršija” jer vodi valjda stranicu “Čaršija Zenica”, došao u GIK sa lažnom akreditacijom da može kao posmatrati proces. Dotični gospodin, iako nije smio boraviti tamo jer se lažno predstavio što je krivično djelo, uticao je na izborni proces, pa i izbor biračkih odbora, a ponovo se dešava da je SDA osramotila Zenicu jer 32 vreće nisu otvorene. BHI-KF insistira i zabranjuje dalje otvaranje vreća, a ne vjerujući MUP-u ZDK, tražimo da se hitno angažira FUP i SIPA”, kazao je.

Dodao je kako danas ide krivična prijava protiv GIK Zenica, jer kaže da su oni morali znati da je Šaćirovićeva akreditacija lažna.

“Šta su članovi GIK-a radili, ko je uveo Šaćirovića, kako je mogao prisustvovao sve vrijeme u GIK-u? Šta se dešavalo sa listićima iz 32 sporne vreće? Danas ide krivična prijava protiv GIK Zenica, oni su morali znati da je Šaćirovićeva akreditacija lažna jer ih oni i izdaju. Gradska izborna komisija Zenica me, također, obavijestila da i oni podižu krivičnu prijavu protiv Šaćirovića, koji vodi neku najokrutniju Facebook stranicu “Čaršiju Zenica”.
Također, od svih 11 ujedinjenih stranaka tražiti ću da me podrže i da se zaustavi provođenje izbornih rezultata. Došle su 32 vreće, Bog zna kakvi su tu listići, ko je to popunjavao i donio. Da li su članovi GIK-a Zenica dozvolili Šaćiroviću da ilegalno prisustvuje izbornom procesu? To neka nadležni organi ispitaju. Podnosili smo prijave Tužilaštvu ZDK i za malverzacije u vezi sa prethodnim izborima, međutim, to je korumpirano Tužilaštvo i ništa se nije dogodilo. Država ne može biti na lažima i krađi, nema tu države. Ovo je ispit i za Šmita i državno Tužilaštvo. Pozvati ću građane da blokiraju čitav grad, neće ih niko krasti. Apsolutni sam pobjednik u Zenici. Možda je neko krao i za mene, međutim, hoću da narod vedra čela hoda da budu izabrani oni za koje su glasali.

Nađite mi u historiji da je neko ko je pobijedio zatražio poništenje izbora, međutim, desio se kriminal i tražim da se to hitno istraži. Pozvati ću simpatizere BHI-KF da spriječe dalje brojanje glasova, dok ne dođe SIPA i sve to istraži. Sporne vreće su navodno bačene ispred Gradske uprave Zenica.

Da li je normalno u Stranjanima da neki posmatrač kabadahija udari predsjednika biračkog odbora šakom, policija istjera predsjednika BO a ostavi tog kabadahiju dok Ramo Isak, vlasnik MUP-a ZDK, nije došao da se to riješi”, poručio je Kasumović.

Na upit novinara, lider BHI-KF prokomentarisao je izborni rezultat, kao i formiranje vlasti na nivou Kantona.

“Nijednog momenta još nisam razmišljao da preuzmem Kanton niti sam to izjavljivao, to su govorili ljudi sa moje liste. Još nisam pogledao rezultate niti ih znam. Sretan sam da je Denis Bećirović, zbog koga sam rekao da ću dati ostavku, pobijedio i još jednom sam dokazao kako sam političar kojeg sluša narod. Kako ću znati rezultate kada su 32 vreće sporne? BHI-KF je aposlutni pobjednik izbora jer smo svega šest mjeseci na političkoj sceni, ali sa kriminalnom organizacijom A-SDA odnosno NES nećemo nikada u vlast, baš kao ni sa SDA jer bi sve ostalo isto”, zaključio je Kasumović.