Naslovnica Top vijesti Katar će osigurati izlaz naših građana iz Gaze i prevoz do Sarajeva

Katar će osigurati izlaz naših građana iz Gaze i prevoz do Sarajeva

Ambasador Bosne i Hercegovine u Državi Katar, nj.e. dr. Semir Halilović upravo je okončao sastanak sa nj.e. dr. Muhamedom bin Abdulaziz Al-Khulaifi, državnim ministrom Ministarstva vanjskih poslova Katara s kojim je razgovarao o evakuaciji naših građana iz Gaze.

Sastanak je održan na zahtjev ambasadora dr. Halilovića i nakon višestrukih kontakata između Vlade Katara i Ambasade Bosne i Hercegovine u ovoj zemlji.

Ministar dr. Khulaifi prenio je ambasadoru Bosne i Hercegovine važne informacije o stanju na terenu, prije svega o načinu evakuacije iz Gaze koja se odvija putem pregovora u trouglu Izrael-Katar-Hamas, te o učešću ostalih svjetskih i regionalnih političkih aktera u ovom izuzetno složenom i teškom procesu. Ministar dr.Khulaifi prenio je informacije o listi država čiji državljani čekaju na evakuaciju, navodeći primjer Norveške koja, još uvijek, nije evakuirala njihovih 200 državljana iz Gaze.

Ambasador dr. Halilović ponovo je, ovaj put lično, predao ministru dr. Khulaifiju notu Ambasade Bosne i Hercegovine, sa spiskom bh.građana, uz moblu sa hitnu evakuaciju njih 54. Ministar dr. Khulaifi rekao je da proces izlaska iz Gaze mora ići putem stavljanja na listu sa druge strane Rafah prelaza – dakle na listu Hamasa, u čemu se Katar obavezao da taj posao u što skorijem roku okonča za Bosnu i Hercegovinu.

Također, na dodatno traženje ambasadora dr.Halilovića, ministar dr.Khulaifi dao je garancije da će nakon evakuacije Katar osigurati prijevoz državljana Bosne i Hercegovine iz Egipta za Sarajevo, preko Dohe.

Kontaktirali smo ambasadora dr.Halilovića po ovom pitanju:

– Katar je ovdje ključna strana kada su u pitanju državljani Bosne i Hercegovine u Gazi, jer bez njihove asistencije naši državljani, praktično, ne bi mogli napustiti Gazu. Ukoliko Katar ne pomogne da ih palestinska strana stavi na priooritetnu listu za evakuaciju, to bi značilo da bi proces mogao potrajati jako dugo i biti vrlo neizvjestan. Uz pomoć Katara i stavljanjem naših državljana na listu sa palestinske strane, mi dobijamo šansu za hitnu evakuaciju. Ovom prilikom zahvaljujem se Kataru na ovoj važnoj i ključnoj pomoći i asistenciji. Vrlo je važno da Katar, kao medijator između svjetskih sila, stane iza naših državljana, to im daje sigurnost za evakuaciju i jednu vrstu protekcije. Druga stvar, ministar dr. Khulaifi obećao je osigurati i avion Katara za evakuaciju naših građana iz Gaze prema Sarajevu. Onog trenutka kada napuste Egipat, Katar je obećao preuzeti ih i, preko Dohe, prevesti za Sarajevo. Ukoliko se stvari odviju ovako, mogu samo reći da se radi o velikoj stvari i zahvaljuem se Kataru na ključnoj pomoći u ovoj izuzetno teškoj operaciji.- kazao nam je ambasador dr. Halilović.

(Vijesti.ba)