Naslovnica Top vijesti Ko i zašto (ne) kontroliše hranu u BiH: Sporne Milka čokoladice otvorile...

Ko i zašto (ne) kontroliše hranu u BiH: Sporne Milka čokoladice otvorile mnoga pitanja, podaci su alarmantni

Nakon što su u čokoladicama Milka Oreo pronađeni komadići plastike, isplivali su zabrinjavajući podaci o sigurnosti hrane koju jedemo

 

Komadići plastike, pronađeni u popularnim čokoladicama Milka Oreo, alarm su zbog kojeg ne možemo a da se ne pitamo šta jedemo i da li proizvodi prije nego što se nađu na policama marketa prođu sve potrebne kontrole?

 

Riječ je o čokoladicama Milka Oreo – lot OSK0934652, čiji je rok trajanja 18. august 2024. Posebno su zabrinuti roditelji, jer se prema nekim informacijama ovaj slatkiš nalazio i u novogodišnjim paketićima iako se ne može potvrditi da li su iz iste serijske proizvodnje. Zastupnica DF-a u Predstavničkom domu federalnog Parlamenta Marijana Hrvić-Šikuljak zatražila je od Agencije za sigurnost hrane BiH informacije da li je povukla sporne čokoladice? Također je zatražila podatke u kojim marketima su one bile ili su još u prodaji, te šta su o ovom pitanju poduzele nadležne inspekcije?

 

U odgovoru Agencije se navodi da su obavijestili Republičku upravu za inspekcijske poslove RS-a, Federalnu upravu za inspekcijske poslove i Ured gradonačelnika – inspektorat Brčko distrikta o prisustvu komadića plastike u čokoladicama. Kako federalni inspektorat za hranu, u čijem su sastavu glavni federalni inspektor i jedna inspektorica, nije dobijao obavijesti od nadležnih organa RS-a o količinama povučenih spornih proizvoda, oni su izvršili 18 nadzora u većim trgovačkim centrima i u šoping-centru trgovačkog društva Hercegovinapromet u Mostaru, gdje su zatekli i stavili van prometa 33 komada spornog proizvoda.

– Glavni federalni inspektor došao je do podatka da je uvezeno 23.400 komada spornih proizvoda, da je preko distribucije Sarajevo (postoje još Banja Luka i Bijeljina) distribuirano 19.395 komada prema 356 kupaca iz cijele BiH, te da je do sada vraćeno 20 komada distribuciji Sarajevo, navode u inspekciji.

 

Posebno zabrinjavajuća je konstatacija FUZIP-a da je segment sigurnosti hrane u sistemu kontrola prilično zapostavljen.