Naslovnica BiH Koalicija “Pod lupom”: 80.000 građana želi nove tehnologije na izborima

Koalicija “Pod lupom”: 80.000 građana želi nove tehnologije na izborima

Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” uputila je otvoreno pismo javnosti u susret novoj seriji razgovora o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u kojem, između ostaloga, još jednom skreće pažnju na važnost uvođenja novih tehničkih rješenja na izborima u Bosni i Hercegovini.

U prvih 15 dana kampanje Koalicije “Pod lupom” za potpisivanje građanske peticije, 80.000 građana Bosne i Hercegovine jasno je stavilo do znanja političarima da žele sprečavanje izbornih krađa i prevara na izborni dan, uvođenjem elektronske identifikacije birača i uređaja za skeniranje glasačkih listića, saopćeno je iz Koalicije “Pod lupom”.

Koalicija naglašava da bi uvođenje novih tehničkih rješenja direktno uticalo na sprečavanje izbornih krađa i prevara na izborni dan, zbog čega su pozvali izabrane predstavnike u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine da usvoje takva unapređenja izbornog procesa.

Osim implementacije obavezujućih presuda domaćih i stranih sudova, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine mora usvojiti i druga unapređenja koja će značiti konkretan korak ka slobodnim i poštenim izborima, smatraju u ovoj nevladinoj organizaciji.

Kako su istakli, ignoriranje takvih zahtjeva 80.000 građana bilo bi pogrešan potez i izrugivanje direktnom učešću građana u demokratskim procesima, što je jedno od njihovih temeljnih ljudskih i građanskih prava.

Uvođenjem novih tehnologija bi se vratio kredibilitet i integritet izbornog procesa, kao i povjerenje građana u izbore, a nove tehnologije na izborima doprinijele bi povećanju transparentnosti izbornog procesa i većoj izlaznosti na izbore. Konkretno, uvođenje uređaja za skeniranje glasačkih listića ne bi promijenilo dosadašnji način glasanja na koji su birači navikli, ali bi se spriječile izborne prevare i falsificiranje izbornih rezultata, što je do sada bio slučaj, navodi Koalicija “Pod lupom”.

Elektronskom identifikacijom birača bi se spriječile zloupotrebe vezane za identitet birača koji izlaze na glasanje, a bilo bi moguće pratiti i izlaznost birača na izbore u realnom vremenu. Zavisno od tehnologije koja bi se primjenjivala, rezultate izbora mogli bi imati nekoliko sati ili minuta nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Kampanja unapređenja izbornog procesa Koalicije “Pod lupom” podrazumijeva aktivno učešće građana u zahtjevu prema vlastima za unapređenje izbornog procesa. Građani su imali priliku potpisati peticiju na štandovima u više od 70 općina i gradova u Bosni i Hercegovini, kao i online, u periodu od 15. do 30. decembra prošle godine.