Naslovnica Biznis KOLA NEZAUSTAVLJIVO KLIZE NIZBRDO: Privredi Republike Srpske gori pod nogama, neophodne hitne...

KOLA NEZAUSTAVLJIVO KLIZE NIZBRDO: Privredi Republike Srpske gori pod nogama, neophodne hitne mjere

Statističari su izračunali i da je godišnja inflacija u aprilu u odnosu na isti mjesec lani iznosila 2,5 posto, dok je u odnosu na mart bila nula.

Da privreda Republike Srpske klizi nizbrdo potvrđuju najnoviji podaci statističara, prema kojima je pad industrijske proizvodnje i broja zaposlenih nastavljen i u proteklom mjesecu, zbog čega su, kažu upućeni, neophodne hitne mjere za prevazilaženje krize.

Prema posljednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u aprilu ove godine u odnosu na isti mjesec lani bila je manja za 6,3 odsto. Kada se posmatra period od januara do kraja aprila industrijska proizvodnja u poređenju sa prva četiri mjeseca 2023. pala je za 6,2 odsto.

Najveći pad je zabilježen u području vađenje ruda i kamena i to čak 14,9 odsto. Kada je riječ o oblasti proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija zabilježen je, kako je navedeno u saopštenju zavoda, pad od 8,6 odsto, a u prerađivačkoj industriji 4,6 odsto.

Sve to je dovelo do smanjenja broja zaposlenih u industriji i to za 4,7 odsto u aprilu u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Od januara do kraja aprila ove godine ostvaren je izvoz u vrijednosti od 1,650 milijardi KM, što je za osam odsto manje nego u istom periodu lani, dok je uvoz bio težak 2,342 milijarde, što je za 7,3 odsto više. Procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio je 70,5 procenata – naveli su iz zavoda.

Broj radnika je na neki način odraz stanja i privredi. Ako nema potražnje i proizvodnje, logično je da dođe do smanjenja broja radnika.

Plata i inflacija

Prema podacima Zavoda za statistiku, prosječna aprilska neto plata u RS-u iznosila je 1.400 KM i u odnosu na mart nominalno i realno veća je za 0,4 odsto. Prosječna aprilska bruto plata iznosila je 2.140 KM.

Statističari su izračunali i da je godišnja inflacija u aprilu u odnosu na isti mjesec lani iznosila 2,5 odsto, dok je u odnosu na mart bila nula.