Naslovnica Sport Koliko su bh. klubovi davali na plaće? Mnogo je nelogičnosti: Prvak Borac...

Koliko su bh. klubovi davali na plaće? Mnogo je nelogičnosti: Prvak Borac isplatio osam puta manje od Zrinjskog

Možda bi se u redovima višestrukog prvaka BiH iz Mostara mogli ugledati i na ekonomičnost GOŠK-a i Tuzla Cityja

Pratiti finansijske izvještaje bosankohercegovačkih nogometnih premijerligaša izgleda kao listanje nekog zabavnog štiva, namijenjeno da onako, baš od srca, nasmije onog koji ga čita.

Zaista, da li još neko može povjerovati da je Fudbalski klub Borac iz Banje Luke, u 2023. godini za plaće i ostale lične prihode potrošio 874.043 maraka, a Zrinjski, kojem bježi pet bodova dva kola prije kraja i samo ih čudo može spriječiti da osvoje titule prvaka BiH, osam puta više – 7,3 miliona KM?

Izdašne dotacije
Ako uzmemo u obzir da, recimo, klub sa profesionalnim igračima, trenerima i administracijom ima najmanje 40 osoba (a vjerovato i više) na platnom spisku, po gruboj računici ispada da prosječna plaća iznosi manje od 2.000 KM bruto – znači plaća s porezom!

Kad smo kod Borca, dodajmo da je miljenik predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u 2023. imao gotovinske prihode u iznosu od 8,36 miliona maraka – od toga čak 6,6 miliona maraka od dotacija i slično.

Rashodi su iznosili 8,33 miliona. Saberi-oduzmi, ispada da je Borac u 2023. poslovao u plusu od 30.000 KM plus je nekoliko mjeseci kasnije na pragu osvajanja duple krune u BiH.

A ko je kriv Zrinjskom što je prijavio prihod od 14,3 miliona KM, rashode od 13,6 miliona rashodi, uključujući 7,3 miliona na plaće i ostala lična primanja?

Možda bi se u redovima višestrukog prvaka BiH iz Mostara mogli ugledati na ekonomičnost GOŠK-a i Tuzla Cityja.

Klub iz Gabele za plaće i ostala lična primanja u prošloj godini izdvojio je 551.797 KM, za nijansu manje od Tuzle – 583.399 KM.

Čelnici i jednog i drugog kluba su zaslužili čestitke, jer po izvještajima ispada da svaku marku barem triput okrenu prije nego je potroše, mada bi Tuzlake ova “štedljivost” mogla na koncu skupo koštati – jer su veoma blizu ispadanja iz Premijer lige BiH.

Velež u “pozitivi”
Njihov rival u borbi za opstanak Igman iz Konjica je, prema izvještaju, mnogo više plaćao igrače – na lična primanja u 2023. je izdvojio 1,79 miliona KM, trostruko pa i više od GOŠK-a i Tuzla Citya!

Drugi mostarski klub, FK Velež, poslovao je pozitivno u 2023. godini, istina minimalno, nešto više od 9.000 KM uz prihod od 3,7 miliona KM. Velež je na plaća i ostalih lična primanja izdvojio 1.610.843 KM.

To je više nego dvostruko manje od FK Sarajevo koji je na plaće i ostala lična primanja izdvojio 3,4 miliona KM.

Blizu Sarajeva je njegov gradski rival Željeznićar – sa 3,1 miliona KM izdvajanja za plaće. Uz napomenu, Velež je dva kola prije kraja sezona na tabeli ispred oba kluba iz bh. prijestonice.

Sloga iz Doboja je prihodovala nešto više od sume koju Željo i Sarajevo daju za plaće – 3,5 miliona KM.

Troškovi su iznosili 2,4 miliona, uključujući izdvajanja za plaće u iznosu od 1,14 miliona maraka.

Među najskromnijim, prema prihodu i izdvajanjima za plaće, definitivno je i Posušje.

Prihodi su u 2023. iznosili oko 870.000 KM, troškovi 635.000, a izdvajanja za plaće 398.000 KM.