Naslovnica BiH Komitet američkih Jevreja: Negiranje genocida u BiH mora ostati zabranjeno

Komitet američkih Jevreja: Negiranje genocida u BiH mora ostati zabranjeno

Komitet američkih Jevreja (AJC) izrazio je duboku zabrinutost zbog napora „pojedinih političkih frakcija“ u Bosni i Hercegovini da ukinu zakonsku zabranu negiranja „holokausta i ostalih genocida“.

Kako podsjećaju iz AJC-a, Zakon je u julu nametnuo Valentin Inzko, a prema njegovim odredbama, za one koji negiraju genocid namijenjene su kazne.
“Ta mjera, namijenjena sankcioniranju onih koji negiraju holokaust i ostale genocide, poput onoga što je zadesilo bosanske muslimane tokom jugoslavenskih ratova, u skladu je sa zakonodavstvom mnogih drugih evropskih država“, dodaje se.

‘Srpski i hrvatski nacionalisti udružili snage’
No, navedeno je, posljednjih dana hrvatski i srpski nacionalistički lideri u BiH udružili su snage u glasanju za ukidanje zakona.

“AJC, svjestan različitih pravnih tradicija u Evropi i SAD-u, smatra to pogrešnom i opasnom mjerom koja će ohrabriti one koji bi namjerno iskrivili i poricali tragične historijske činjenice i prijetili narušavanju etničke ravnoteže zemlje od Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine“, kaže se u tekstu.

Na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u utorak prošle sedmice, delegati iz HDZ-a BiH, Dragan Čović, Marina Pendeš i Lidija Bradara, glasali su za zaključak Kluba srpskog naroda u kojem se traži da “oni koji su kreirali Inzkovu odluku o zabrani negiranja genocida, istu i ponište”.