Naslovnica Top vijesti KOMPANIJA HP INVESTING NIKADA NIJE DOBILA DOZVOLU ZA KAMENOLOM U BIJELOJ

KOMPANIJA HP INVESTING NIKADA NIJE DOBILA DOZVOLU ZA KAMENOLOM U BIJELOJ

Mostarska tvrtka HP Investing koja je miniranjem kamenoloma u mostarskoj Bijeloj izazvala pravu ekološku katastrofu nikada nije dobila vodnu dozvolu koja je potrebna za rad.

Ovakav tip kamenoloma spada pod oblast rudarstva i iziskuje ishodovanu dozvolu kako bi uopće mogli krenuti s eksploatacijom, a hercegovina.info donosi kronološki podatke na temelju čega je HP Investing tražio dozvole i nije ih dobio te kako su preskakali korake u dobivanju pravne regulacije.

Dokumentacija koja treba biti ishodovana prije početka bilo kakvog rada sastoji se od tri koraka: prethodne vodne suglasnosti, vodne suglasnosti i vodne dozvole.

HP Investing je prvo dobio prethodnu vodnu suglasnost, no Agencija za vodno područje Jadranskog mora odbila ih je u idućem koraku kada su zatražili vodnu dozvolu. Iz mostarske tvrtke se nisu previše obazirali na stručni odbijanac i preskakanjem te završne dozvole podnijeli su zahtjev za vodnom suglasnosti koja je zapravo drugi korak na putu dobivanja dozvola i na tome svjesno ili nesvjesno ostali. No, vodna suglasnost kojom su mahali ne znači ništa previše.

Krenimo redom.

2015. – prethodna vodna suglasnost

Prvi i početni korak za HP Investing je bio 2015. godine kada su dobili od Agencije za vodno područje Jadranskog mora sa sjedištem u Mostaru prethodnu vodnu suglasnost. Ova dozvola/suglasnost se zapravo izdaje s rokom od tri godine, a sadrži uvjete za projektnu dokumentaciju poput hidrogeoloških ispitivanja i prilaganja detaljnje dokumentacije za naredne korake. Već tada, dakle 9 godina prije nego što ćemo svjedočiti ekološkoj katastrofi, Agencija za vodno područje Jadranskog mora ‘upozorila’ je HP Investing da eksploatacijsko polje mora biti pozicionirano iznad maksimalnog radnog nivoa HE Salakovac, kao i to da moraju predvidjeti odgovarajuće tehničko rješenje za sprječavanje obrušavanja bilo kakvog materijala i klizanja terena.

Struka je bila svjesna problematičnog područja.

Navedena Agencija za vodno područje Jadranskog mora u prethodnoj vodnoj suglasnosti od HP Investinga je zahtijevala da se potpuno minimizira mogući utjecaj eksploatacije kamena na površinske i podzemne tokove. Također, od investitora se tražilo da predvidi odgovarajuće mjere kako ne bi došlo do šteta ili nepovoljnih posljedica po vode, a koje je u protivnom investitor dužan nadoknaditi.

Mart 2018. – ključni korak: HP Investingu odbijena vodna dozvola

Kao što smo već gore pisali, mostarska tvrtka trebala je prvo tražiti vodnu suglanost u drugom koraku, no odmah su ‘trznuli’ za vodnom dozvolom što se, po tvrtku, pokazalo izuzetno pogrešnim.

Agencija za vodno područje Jadranskog mora 13. ožujka 2018. godine odbila je zahtjev HP Investinga za izdavanje vodne dozvolu za ekspolataciju tehničkog kamena krečnjaka na lokalitetu ‘Bijela’ u Mostaru. Službeni dokumenti pokazuju da je HP Investing na ovom lokalitetu i bez potrebne dokumentacije započeo s iskopavanjima, odnosno inspekcija je 2017. godine utvrdila otvoren površinski kop za eksploataciju građevinskog kamena krečnjaka i da su radovi na eksploataciji u početnoj fazi.

Zašto nisu dobili potrebne dozvole?

Agencija za vodno područje Jadranskog mora utvrdila je da HP Investing u više točaka ne ispunjava uvjete za vodnu dozvolu (korak 3) koje su trebali ispuniti prethodnom vodnom suglasnosti (2). Dakle, tvrtka Hase Pekušića je bez validne dokumentacije i dozvola krenula s eksploatiranjem kamena, a u međuvremenu su ‘gonjali’ papire.

Kako su naveli u svom obrazloženju, glavnim rudarskim projektom nisu ispunjeni uvjeti na području eksploatacijskog polja gdje nije predviđeno tehničko rješenje za sprječavanje obrušavanja bilo kakvog materijala i klizanja terena u cilju zaštite akumulacije HE Salakovac s odgovarajućim proračunima i crtanim prilozima kako bi se minimizirao utjecaj eksploatacije kamena na hidroelektranu Salakovac.