Koncertom ‘Sevdah uz saz’ svečano otvorena manifestacija ‘Mostarsko ljeto 2024’

Marketing

U Centru za kulturu Mostar sinoć je koncertom “Sevdah uz saz“ svečano otvorena Međunarodna kulturno-turistička manifestacija “Mostarsko ljeto 2024“.

 

Manifestaciju je na uvodnoj svečanosti otvorio predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić.

 

„Zaista mi je zadovoljstvo što sam večeras uime Grada Mostara u prilici da vam se obratim. Važno je istaći kako je ‘Mostarsko ljeto’ manifestacija koja traje kontinuirano, a svima nam je poznato kako je Grad Mostar zaista prepoznatljiv kako po kulturnim, tako i umjetničkim stvaraocima kojima treba dati priliku za promociju. Trebamo nastaviti voditi brigu o institucijama kulture koje su pokretač našeg grada te moramo naći sredstva i načine da kulturu podignemo na veći nivo. U toku ‘Mostarskog ljeta 2024’ bit ćete svjedoci izuzetnih događaja te moram naglasiti da ova manifestacija svake godine mora biti jača“, istakao je Marić.

Direktor Pozorišta lutaka u Mostaru Edin Kmetaš naglasio je kako mu je izuzetna čast obratiti se uime organizacionog odbora „Mostarskog ljeta“.

 

„Nadam se da ćete u što većem broju pratiti sve sadržaje ‘Mostarskog ljeta’. Duboko smo svjesni prolaznosti ovoga života, smjene generacija i zaista se trudimo da svako mostarsko kulturno ljeto unaprijedimo konkretnim sadržajima i da ostavimo neki trag“, naglasio je Kmetaš.

 

Nakon ceremocije otvaranja upriličen je koncert „Sevdah uz saz“ na kojem su učestvovali istaknuti interpretatori sevdalinke Alma Subašić i Zanin Berbić, dok je program moderirao glumac Armin Omerović.

 

“U Mostaru je uvijek prekrasno i ovaj kraj uvijek osjećam svojim. ‘Mostarsko ljeto’ je poslastica za sve one koji vole različite oblike umjetnosti te sam izuzetno sretna što sam dijelom ove manifestacije. Koncerti u Mostaru uvijek su prepuni emocija i to su mi zaista neki od najdražih koncerata, slobodno mogu kazati, u životu”, istakla je Subašić.

U okviru ovogodišnje manifestacije “Mostarsko ljeto“ bit će održano više od 30 različitih kulturnih sadržaja, a organizatori su Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište u Mostaru, Muzej Hercegovine Mostar, Narodna biblioteka Mostar i Pozorište lutaka u Mostaru.

 

Pokrovitelji manifestacije su Grad Mostar i Skupština HNK, dok je sponzor kompanija BH Telecom.

 

Naredni događaj koji očekuje posjetioce u okviru „Mostarskog ljeta“ na rasporedu već danas, a riječ je o izložbi AI slika „Mostar u stilu velikih majstora“ autorice Mie Fendi koja će biti upriličena u Muzeju Hercegovine Odjel Stari Most (Labirint), s početkom u 19 sati, saopćili su organizatori.