Naslovnica Top vijesti Košarkaši Bosne Royal pobjednici Memorijalnog turnira “Jakub Genjac” u Visokom

Košarkaši Bosne Royal pobjednici Memorijalnog turnira “Jakub Genjac” u Visokom

KK Bosna Royal pobjednik je prvog Memorijalnog turnira “Jakub Genjac” koji je održan u dvorani Franjevačke gimnazije u Visokom u čast bivšeg bh. košarkaša koji je iznenada preminuo 2020. godine.
U finalnom meču KK Bosna Royal pobijedila je ekipu KK Promo iz Donjeg Vakufa rezultatom 84:75. Najefikasniji na meču bio je igrač KK Bosna Royal Nedžad Muratović sa 30 poena, kojem je ujedno pripala i nagrada za najboljeg igrača turnira. Na turniru su pored KK Bosna Royal i KK Promo Donji Vakuf nastupile i ekipe KK Kakanj i kombinovana ekipa KK Visoko B.I.G.

Prije finalnog meča, KK Kakanj je u veoma interesantnom duelu bio bolji od KK Visoko B.I.G. sa 86:80 i tako zauzeo treće mjesto na turniru. Kakanjce je predvodio Muflizović sa 27 poena i 8 skokova, a u redovima kombinovane visočke ekipe najbolji je bio Bečirohodžić sa 17 poena, dok je Karalić ubacio 14 uz 9 skokova.

“Prvi Memorijalni turnir Jakub Genjac opravdao je svoj cilj da na jednom mjestu okupi mlade košarkaške koji se nadmeću u fer i sportskom duhu. Hvala svim klubovima koji su se odazvali našem pozivu i nadam se da će ovaj memorijalni turnir postati tradicionalan”, istakao je predsjednik KK B.I.G. Visoko Haris Genjac.

Jakub Genjac je igračku karijeru počeo u matičnom Kaknju, a nastavio u zeničkom Čeliku s kojim je 1990. godine izborio prvi i jedini plasman tog kluba u Prvu ligu bivše Jugoslavije. Nakon Čelika, između ostalog, nosio je i dresove hrvatskih klubova Kvarner iz Rijeke i Splita.

Bio je i trener seniorske ekipe Kaknja s kojim je izborio plasman u elitni razred bh. košarke, a posljednji angažman je imao kao trener mlađih uzrasta KK BIG iz Visokog.