Naslovnica Globus Kosovo na korak do prijema u Vijeće Evrope, BiH bila protiv zahvaljujući...

Kosovo na korak do prijema u Vijeće Evrope, BiH bila protiv zahvaljujući Snježani Novaković-Bursać

Politički komitet Vijeća Evrope preliminarno je podržao mišljenje u kome stoji podrška za prijem Kosova u ovu evropsku organizaciju. Protiv je bila BiH jer je tako glasala Snježana Novaković-Bursać iz SNSD-a, članica Delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.
Novaković-Bursać je za Klix.ba potvrdila da je glasala protiv, a tu odluku je obrazložila riječima da je glasala uime BiH na osnovu statusa Kosova u odnosu na BiH.

“BiH nije priznala nezavisnost Kosova i na bazi te činjenice i na bazi mnogobrojnih činjenica da se na Kosovu masovno krše sva moguća ljudska prava, ali i na osnovu zdravog razuma.”

Na pitanje po čijem nalogu je glasala protiv prijema Kosova u Vijeće Evrope, članica SNSD-a nam je rekla da parlamentarci nemaju instrukcije pri glasanju poput ambasadora.

Ovo mišljenje sada ide u Parlamentarnu skupštinu Vijeća Evrope, a konačnu odluku o prijemu Kosova dat će Vijeće ministara Vijeća Evrope.

Za ovu odluku glasali su predstavnici 31 zemlja, a protiv su bili članovi delegacija BiH Snježana Novaković-Bursać, Crne Gore Maja Vukićević i Srbije Biljana Pantić Pilja i Dunja Simonović Bratić.